20 jaar geëist tegen Zekeriya K.

Tegen de 46-jarige Zekeriya K. heeft het Openbaar Ministerie vandaag 20 jaar cel geëist. K., die na een aanslag op zijn leven in een rolstoel zit, wordt verdacht van het organiseren van drie – overigens mislukte – liquidaties , verboden wapenbezit en drugshandel. Volgens het OM is de ‘keiharde’ K. ook de leider van een Turkse criminele organisatie in Nederland. 

K. zou drie liquidatiepogingen hebben georganiseerd: twee in Tilburg (in 2011 en 2012) en een in Goirle, in 2012. De laatste liquidatiepoging in Tilburg was op 11 september 2012. Toen werd de Turkse Tilburger Mustafa G. beschoten op de Kapelmeesterlaan. Vandaar dat de strafzaak tegen onder andere Zekeriya K. bekend staat als de zogenaamde Kapel-zaak. Mustafa G. lag wekenlang in coma in het ziekenhuis. De liquidatiepoging zou een vergelding zijn voor een mislukt drugstransport in april 2012, waarbij G. werd gepakt met tien kilo heroïne.

Meester

De kale K., die door leden van de organisatie ook wel De Meester wordt genoemd, wordt door getuigen omschreven als een man voor wie iedereen angst heeft. De organisatie van K. zou deel uitmaken van een veel grotere internationaal vertakte organisatie die onder leiding zou staan van Sedat S., die in Turkije geldt als een grote crimineel.

K. zit overigens niet in voorlopige hechtenis. In afwachting van zijn proces werd hij eind vorig jaar met een enkelband op vrije voeten gesteld. Hij was in 2013 in Antwerpen opgepakt.

Behalve K. zijn er nog elf andere verdachten, bijna allemaal van Turkse komaf. Tegen Ismet Y., die door het OM wordt beschouwd als de rechterhand van K., werd dertig maanden geëist. De voortvluchtige Ramazan K. hoorde woensdag veertien jaar tegen zich eisen voor poging tot moord en poging tot doodslag.

De zittingen in de Kapelzaak vinden plaats in de bunker, de beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp (foto boven).