25 en 15 jaar voor brute moord op bejaarde man

De rechtbank in Middelburg heeft vrijdag de 34-jarige Jimmy van der Z. en de 38-jarige George J. veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijftien en vijfentwintig jaar voor de moord op een bejaarde man in het Zeeuwse Axel in 2012. Voor de moord martelden ze hem om zijn pincode te krijgen.


Pincode

In de nacht van 23 oktober 2012 wachtten de twee de bejaarde John Smidt (86) op in het park waar hij vaak zijn hond uitliet. Het slachtoffer was met zijn auto naar het park gereden. Vervolgens is de oude man op verschillende locaties ernstig mishandeld, gestompt en geslagen en met een mes gestoken, waarbij ook een deel van zijn linkeroor is afgesneden. Tussentijds werd hij van de ene naar de andere plek vervoerd in de kofferbak van zijn eigen auto. De mannen hadden zijn pinpas bemachtigd en wilden zijn pincode weten maar die wist het slachtoffer niet meer vertellen.

Dumpen

Uiteindelijk is Smidt dood achtergelaten in een sloot aan de Vissersverkorting in Westdorpe.
Bij dit alles was het steeds Van der Z. die de mishandelingen pleegde. De andere man bestuurde de auto en heeft niets ondernomen om de andere man van zijn daden te weerhouden. Bovendien heeft hij geholpen het lichaam van het slachtoffer te dumpen. Daarna hebben de mannen ingebroken in het huis van het slachtoffer, op zoek naar zijn pincode, en hebben zij verschillende pogingen gedaan met de pas geld op te nemen, wat niet is gelukt.

Huiveringwekkend

De rechtbank spreekt van een huiveringwekkende daad, van steeds terugkerend, nietsontziend geweld, waarbij een hoogbejaard en weerloos slachtoffer op zeer brute en gruwelijke wijze is mishandeld en gedood.

Cocaïneverslaving

Van der Z., die de mishandelingen pleegde, heeft gewetenloos gehandeld, oordeelt de rechtbank, het ging hem puur voor zijn eigen financiële gewin, en hij neemt geen enkele verantwoording voor zijn daden. J. lijkt volgens de rechtbank met zijn doen en nalaten slechts te hebben gehandeld met het oog op eigen financieel gewin om zijn cocaïneverslaving te bekostigen.

Hoger dan geëist

In de zaak van de Van der Z. eiste de officier van justitie vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank vindt dat uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum weliswaar is gebleken dat de verdachte een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft, maar dat niet is vast te stellen dat deze een rol speelde bij het plegen van de feiten. Hij wordt daarom volledig toerekeningsvatbaar geacht. De rechtbank legt ook geen tbs op maar wel een aanzienlijk hogere gevangenisstraf dan geëist, namelijk vijfentwintig jaar.

Ook geen tbs

Voor J. was de eis twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht maar ook hij krijgt geen tbs opgelegd. De deskundigen van het Pieter Baan Centrum stelden tbs met voorwaarden voor, waarbij een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar mogelijk is. De rechtbank vindt een lange gevangenisstraf hier gerechtvaardigd en legt geen tbs op maar wel een langere gevangenisstraf dan geëist, namelijk vijftien jaar. In tegenstelling tot Van der Z.  had hij een blanco strafblad.

Het vonnis.