4050 kilo cocaïne en zeesleper Otton

Even terugspoelen. In augustus 2003 vond de douane in Vlissingen 4050 kilo cocaïne in de Panamese zeesleper Otton. Dat is nog steeds de grootste coke-vangst in Nederland ooit. Een aantal verdachten zijn daarvoor berecht, tot onder meer zes en negen jaar. Maar ja, dat waren niet echt de financiers, zo denkt de politie. Wie dan wel? De Otton-zaak is zo lang geleden dat zelfs Wim Endstra (rip, 2004) het nog zou kunnen zijn geweest. Nee, het was M. P. volgens het Openbaar Minsterie.

 

Vanaf 2009 loopt er een onderzoek naar M. P. (46) en enkele medeverdachten met de verdenking het Otton-project te hebben opgezet. Wat is er in 2009 gebeurd dat het een onderzoek naar die oude zeesleper leven in kan blazen? Een oud verhaal met een oude bekende.

M. P. is deze maand nog verlost van een zaak met 2000 kilo cocaïne die in 2008 in een container in de Duitse havenstad Hamburg in beslag is genomen. Het Openbaar Ministerie werd niet ontvankelijk verklaard omdat het had verzwegen dat er een burgerinfiltrant was ingezet. Maar het OM heeft nog ijzer in het vuur.

De Otton is in 2003 al een oude (1974) zeesleper. Soms valt zelfs de hoofdmoter uit. Het verhaal in het scheepsjournaal is dat het schip vanaf mei 2003 in slechte staat verkeerde. Na een tocht van Trinidad, Venezuela en Willemstad zet het koers naar Antwerpen om het aldaar op de werf te laten repareren. Op de rede van Vlissingen komt uit routine de Nederlandse aan boord op 18 augustus.

Toevallig belt tijdens de controle een collega van de Antwerpse douane met de mededeling dat er ‘mogelijk’ drugs aan boord zijn. Maar drugs kunnen de douaniers niet vinden. Toch staan er al een aantal verdachten onder de tap.

Dan komt een tip van de Amerikaanse Drug Enforcement Adminstration (DEA). De DEA schrijft dat er onder het bed van één van de matrozen een geheim dichtgelast compartiment is toegang geeft tot een tunnel die leidt naar een ruimte tussen de brandstoftanks. Pas na die tip en na het raadplegen van wat technische tekeningen komen de douaniers eruit en wordt de mega-lading gevonden.

Flink sjouwen: 135 balen met 30 blokken van één kilo cocaïne, opgeteld 4050 kilo.

M. P. is er nu – officiëel sinds 2009 – voor in beeld samen met de andere hoofdverdachten Thom B. en Rens W.

M. P. is één van de prijsdieren van de Amsterdamse recherche, hij komt in heel wat onderzoeken voor.

Vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Amsterdam P. tot 3,5 jaar gevangenisstraf voor (onder meer) het op grote schaal witwassen van crimineel geld. De rechtbank achtte het bewezen dat P. jarenlang heeft gefungeerd als “facilitator” van lieden uit het criminele milieu. Het vastgoedbedrijf van P. diende daarbij als dekmantel.

Zie ook

4050 Kilo: Stoeien met de miljoenen

Witwasser M. P. moet zitten

Parool: ‘OM moet zich schamen voor onderzoek’