Nederlanders betrokken bij digitale bankroof

Cybercriminelen hebben bij 45 miljoen dollar (bijna 35 miljoen euro) buitgemaakt door bankrekeningen te hacken en de maximale waarde die mag worden opgenomen op te hogen. Daarop gingen loopjongens met gemanipuleerde passen geld pinnen. Daarvoor zijn zeven mannen in New York aangehouden en meerdere andere verdachten in de rest van de wereld. In Duitsland zijn twee Nederlanders opgepakt in verband met de roof. De politie van de Amerikaanse stad noemt de actie ‘de grootste bankoverval van de 21e eeuw’.

(Foto: twee van de verdachten poseren met zo’n 40.000 dollar)

De politie denkt dat de zeven mannen de cel in New York zijn van een wereldwijde organisatie. Een achtste verdachte, volgens justitie de leider van de groep, zou dood zijn gevonden in de Dominicaanse Republiek. Wereldwijd zou nog een onbekend aantal verdachten zijn opgepakt.

De Nederlandse verdachten zijn een 56-jarige vrouw en haar 34-jarige vrouw. Zij zouden hebben gepind met vervalste passen. De twee zijn in februari al gearresteerd in Düsseldorf, toen ze op heterdaad werden betrapt. Ze zouden tot hun arrestatie 170.000 euro hebben opgenomen met met vervalste creditcards van de Bank of Muscat uit Oman.

36.000 transacties

De totale buit bedroeg 45 miljoen dollar en werd in 10 uur buitgemaakt bij geldautomaten in 24 landen. Daarvoor waren bij elkaar 36.000 transacties nodig, die allemaal op 19 februari werden gedaan. Voornamelijk banken in het Midden-Oosten werden slachtoffer van de fraude. In Japan werd in totaal 10 miljoen dollar gepind. In New York werd 2.904 keer gepind, waarbij 2,5 miljoen dollar werd opgehaald.

De zaak kwam aan het rollen door bewakingscamera’s. Daarop was te zien hoe de daders door de stad trokken om geld op te nemen. De criminelen hadden backpacks bij, die zichtbaar zwaarder werden van de bankbiljetten.

Toen een van deze mannen werd opgepakt, kwam de politie de hele organisatie op het spoor. Twee maanden voor de ‘grote slag’ werd al eens op dezelfde manier 5 miljoen dollar gepind in 4500 transacties.

Loopjongens en technici

De criminelen maakten bij hun hacks ook informatie van bankrekeningen buit. Die werden verwerkt in een magneetstrip van de vervalste pasjes. In totaal gebruikten de criminelen zeventien verschillende rekeningnummers. Het ging om prepaidaccounts, waarbij er geen geld van een rekening wordt afgeschreven. Dat zou waarschijnlijk snel in het systeem van de bank zijn opgemerkt.

Terwijl de ‘loopjongens’ geld pinden, hielden de technici van de organisatie in de gaten of er in het systeem van de banken niks veranderde. Pas na de transacties waarschuwde MasterCard de Amerikaanse autoriteiten.