Aangifte tegen Teeven om lek IND

Een beschermde anonieme getuige van het Rwanda-tribunaal ICTR heeft aangifte gedaan tegen onder meer staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de naam van de getuige uit laten lekken.

Genocide

Deze getuige zegt hierdoor in levensgevaar te verkeren. De Verenigde Naties hebben de zaak in onderzoek. Getuige ‘DCX’ legde eind jaren ’90 een verklaring af voor het ICTR, een VN-tribunaal over misdaden in Rwanda. Onderwerp was een proces tegen een Rwandese leider die werd verdacht van genocide. Het tribunaal gaf deze getuige destijds bescherming van zijn of haar identiteit.

Documenten

Die identiteit ligt nu op straat nadat de IND deze onthulde. President Theodor Meron van het Joegoslavië- en Rwandatribunaal heeft een onderzoek gelast naar het identiteitslek rond getuige DCX. Dat blijkt uit documenten die het Algemeen Dagblad heeft ingezien.

Aangifte

De naam van getuige DCX stond eind september te lezen in een onderzoeksrapport van de IND: ‘Betrokkene heeft als getuige (onder code DCX) opgetreden bij het ICTR (…).’ Advocaat Jan Hofdijk heeft dinsdag namens DCX aangifte gedaan tegen verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven, voormalig ambassadeur in Rwanda Frans Makken en twee IND-medewerkers. ‘Als staatssecretaris Teeven deze persoon willens en wetens blootstelt aan gevaren, rest mij maar één weg en dat is aangifte doen,’ zegt Hofdijk in het AD.

Zeven jaar

Op schending van de VN-getuigenbescherming staat volgens Hofdijk een gevangenisstraf van maximaal 7 jaar, in een gevangenis in een door de VN aan te wijzen land. De IND bestrijdt vertrouwelijke gegevens naar buiten te hebben gebracht. ‘De informatie is afkomstig van de openbare internetpagina van het ICTR’, zegt een woordvoerster tegen het AD. ‘Bovendien is er vertrouwelijk mee omgegaan, zoals gebruikelijk in asielprocedures.’ Hofdijk: ‘Zelfs al zou de informatie van een website komen, dan hoort justitie daar prudent mee om te gaan. Publicatie is niet acceptabel.’

Lees meer over Fred Teeven in het boek Fred en de Wet.