Actie tegen “mobiel banditisme”: 71 aanhoudingen

De politie heeft tijdens een landelijke actie tegen wat zij noemt ‘mobiel banditisme’ ofwel rondtrekkende criminelen, 71 aanhoudingen verricht. Van dinsdag tot en met vrijdag speurden elke dag agenten naar rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten.

2000 personen

De meest voorkomende delicten die de politie hierbij op het oog heeft zijn winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken. De Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst en de IND ondersteunden de actie. In totaal zijn bijna 2000 personen gecontroleerd en ruim 400 bekeuringen uitgedeeld. 57  keer werd iets in beslag genomen.

Parkerplaatsen

Op snelwegen, parkeerplaatsen, het onderliggende wegennet, in internationale bussen maar ook op het water en in treinen voerde de politie controles uit. Specialisten controleerden onder andere identiteitsbewijzen op hun echtheid. Bij controles van personen konden de agenten direct via en speciaal ontworpen bevragings-app de landelijke systemen raadplegen. Dezelfde bevraging werd tegelijkertijd ook in bij Europol in Den Haag gezien door vertegenwoordigers van diverse landen bij Europol. Hierdoor kwam alle informatie van deze landen ook ter beschikking van de actie. Tijdens de actie werden de systemen ruim 1800 keer geraadpleegd. Dit resulteerde onder andere in 131 gevallen tot interessante informatie voor lopende internationale onderzoeken. De uit het buitenland verkregen gegevens leverden ook de Nederlandse politie informatie op die hier niet bekend was. Deze informatie gaat bijvoorbeeld in de toekomst helpen criminelen te ontmaskeren en aan te houden.

Ierse inbrekers

De omvangrijke drugsvangst die vrijdag in Purmerend werd gedaan was ook gevolg van de actie. In Venlo zijn drie internationaal bekende Ierse inbrekers aangehouden. Bij hen werden onder andere inbrekerswerktuigen, telefoons en een auto met een vals kenteken in beslag genomen.
In West-Brabant werd een Roemeense dame aangehouden in een auto, die op naam stond van een katvanger, vol met vermoedelijk gestolen spullen. Het betrof kleding met de labels er nog aan, cosmetica en babymelkpoeder. Ook had ze geprepareerd tassen bij zich. In een andere auto vond het team euro 44.000 aan contact geld. De beide heren in de auto hadden ook nog diverse dure sieraden en horloges bij zich. Een onderzoek naar witwaspraktijken volgt door het afpakteam.

Stopteken

In Rotterdam werden twee internationaal bekende mannen op heterdaad betrapt bij een straatroof. Na achtervolgingen zijn bij Den Haag en Didam verdachten aangehouden die niet een stopteken negeerden. In de auto bij Den Haag is cocaïne aangetroffen en in Didam bleek het om een gestolen voertuig te gaan. Een aantal Litouwers die internationaal bekend staan voor het plegen van inbraken en diefstallen verlieten Nederland weer nadat hen duidelijk was dat de Nederlandse politie ze in het oog had.

Hielen

De aanpak van mobiel banditisme zegt de politie erg belangrijk te vinden. De dadergroepen komen vaak uit Oost-Europa maar de actie richt zich ook op groepen die vanuit Nederland opereren en bijvoorbeeld woninginbraken plegen. De daders werken het liefst in de luwte maar door ze met dit soort acties op de hielen te zitten hoopt de politie dat ze zich ongemakkelijk voelen en vertrekken.

Naast de aanhoudingen zijn meer dan 400 bekeuringen uitgedeeld voor vooral verkeersovertredingen. Ook is door veel automobilisten voor duizenden euro’s aan openstaande boetes betaald.  De Belastingdienst heeft voor duizenden euro’s belastingschuld geïnd en tientallen voertuigen in beslag genomen.