Advocaat eist dossier in zaak Lesley Timmer

De nabestaanden van Lesley Timmer willen zijn Nederlandse procesdossier. Lesley Timmer verdween in juni 2010, toen achttien jaar oud. Een paar dagen later werd hij in België gevonden onder een brug in Luik. Vrijwel meteen daarna overleed hij. Zijn handen waren met zijn schoenveters vastgebonden op zijn rug; ook zijn benen waren vastgebonden.

De dood van Timmer heeft het stempel zelfdoding gekregen. Sommigen gingen uit van een ongeluk. De familie heeft dat altijd betwijfeld. Zij worden daarin onder andere gesteund door forensisch patholoog Frank van de Goot die concludeerde dat Timmers verwondingen niet goed stroken met de aangenomen val van de brug.

Vijf jaar later weet zijn familie nog steeds niet wat er precies is gebeurd en daarom vraagt hun advocaat, Sébas Diekstra, nu bij het Openbaar Ministerie  om zijn Nederlands procesdossier. In strafzaken moet aan de nabestaanden op verzoek altijd een afschrift van het procesdossier worden verstrekt, stelt Diekstra, maar in de praktijk doet het OM heel moeilijk over de verstrekking van een procesdossier, zelfs als het onderzoek al gesloten is en zij zelf geen enkel onderzoek meer verrichten en er ook geen verdachte is. Dat geldt ook voor gevallen waarin het OM het dossier heeft afgedaan met de kwalificatie “Zelfdoding”.

Nabestaanden willen vaak zelf nog zaken onderzoeken of laten onderzoeken, maar zonder het procesdossier is dat lastig. ‘Inzage alleen is niet voldoende. Wil je de zaak echt goed kunnen onderzoeken, dan moet je vrij over het dossier kunnen beschikken’, aldus Diekstra. 

John van den Heuvel zal in zijn tv-serie ‘Vermoord in het buitenland’ aandacht besteden aan de dood van Lesley Timmer.

Eerdere berichten over de zaak Lesley Timmer:

Val Lesley was mogelijk geen zelfmoord

Dna-spoor in zaak Lesley Timmer

Familie Lesley Timmer wil graf open maken