Advocaat furieus om ‘volksverlakkerij’ OM

Maandag is de Tilburgse “captain” van No Surrender aangehouden op het politiebureau in Den Bosch op verdenking van betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs in het grote Partyking-onderzoek. Zijn advocaat spreekt tegen Crimesite van een ‘platvloerse propaganda-actie van OM en politie’.

Microfoons

Tilburger Corin D. (38) werd uitgenodigd maandag te verschijnen op het politiebureau in Den Bosch om vragen te beantwoorden over de “Explorer”-zaak rond Parking in Best, een bedrijf waar twee jaar lang ontmoetingen met alle bezoekers met microfoons zijn afgeluisterd. Op 4 april zijn 55 verdachten aangehouden, in 50 deel-onderzoeken, vooral inzake handel in productie van xtc en amfetamine. D. was één van de honderden mensen die in Partyking bezocht en heeft daar ook verschillende Explorere-verdachten ontmoet. Hij is ook opgenomen in zogeheten ovc-gesprekken. Hij behoorde ook tot de 55 aangehouden verdachten maar werd toen niet voorgeleid aan de rechter-commissaris wegens gebrek aan bewijs.

Vriendschap

Volgens zijn advocaat Bert de Rooij heeft zijn cliënt Corin D. de beschuldigingen ontkend en heeft hij zijn aandeel in de gesprekken aan de rechercheurs uitgelegd. Hij kent één van de verdachten (F.W.) wel maar zegt een vriendschap te hebben en zei zich nooit te hebben ingelaten met de activiteiten van F.W.. Volgens De Rooij heeft Corin D. tijdens zijn verhoren Partyking ‘het Praethuis’ van Bor de Wolf in de Fabeltjeskrant genoemd. De officier van justitie heeft hem niettemin laten aanhouden en voorgeleid aan de rechter-commissaris die hem donderdag in bewaring stelde.

Fabeltjeskrant

Volgens De Rooij hebben het OM of de politie de inbewaringstelling van Corin D. ten onrechte aangegrepen om naar de media informatie te verspreiden dat de president van het No Surrender-chapter is aangehouden.

De Eindhovense advocaat De Rooij stelt zich doorgaans terughoudend op in de media, maar is nu furieus:

In het dossier is werkelijk helemaal niets te lezen over verdenkingen naar de motorclub No Surrender en hierover staat ook niets in de verdenkingen tegen Corin D. in de Explorer-zaak. Ik ben geïrriteerd omdat in het streven alle motorclubs wettelijk verboden te krijgen ook het verspreiden van dit soort valse informatie prima past. Oppervlakkige media slikken een dergelijke brisante mix van informatie als zoete koek.

Volksverlakkerij

Volgens advocaat De Rooij bestonden de verdenkingen die hem nu worden toegeschreven ook al toen D. voor de eerste keer werd aangehouden en ligt er geen nieuw bewijs:

Er is in drie maanden geen informatie bijgekomen. Ik beschouw deze recente actie tegen Corin D. als een gerichte actie ter onderbouwing van het recent bekend gemaakte her-offensief van de overheid tegen motorclubs. Zo’n hechtenis is publicitair altijd handig. Ik vind het onbeschofte stemmingmakerij en volksverlakkerij. De overheid verlaat hier elke rechtstatelijkheid en magistratelijkheid, en wenst zich kennelijk te verlagen tot het door haarzelf veronderstelde criminele niveau van de door haar te bestrijden organisaties.