AG wijst herzieningsverzoek Baybaşin af

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad ziet geen gronden om de zaak van Hüseyin Baybaşin te herzien. Dat heeft de Hoge Raad dinsdagmiddag bekendgemaakt.

2011

Advocaat-generaal Diederik Aben deed vanaf 2012 onderzoek naar de zaak nadat de advocaat van Baybaşin in april 2011 een herzieningsverzoek indiende. Het onderzoek van Aben richtte zich op de vraag of de opgenomen telefoongesprekken van Baybaşin waren vervalst of bewerkt, en op de vraag of het begin van het strafrechtelijk onderzoek wel volgens de regels was verlopen.

Aben stelt dat hij na de deskundigen zelf ‘verifiërend’ onderzoek heeft gedaan. Voor alle gesignaleerde afwijkingen in het geluidsspectrum van de telefoontaps zegt hij ‘onverdachte verklaringen’ te hebben gevonden.

Den Bosch

Hüseyin Baybaşin (1956) is in 2002 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld voor het  mede plegen van een huurmoord (op 9 november 1997) in Istanbul, twee pogingen tot uitlokking moord, mede plegen van een gijzeling, voorbereiding van de invoer van twintig kilo heroïne naar Nederlanden als bestuurder deelnemen aan een criminele organisatie.

Baybasin heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

De Hoge Raad is vrij de conclusie van de advocaat-generaal te volgen of niet. Doorgaans wijkt de Hoge Raad er niet van af.

Hier de volledige conclusie.

Zie ook:

Tapkamers politie zijn onveilig