De AIVD en de corruptie op Curaçao

De Nederlandse geheime dienst AIVD heeft sinds 2004 met een speciaal undercoverteam op Curaçao gewerkt. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. De bedoeling is dat dit team de lokale bestuurders en politici in de gaten houdt, die kwetsbaar zijn gebleken voor corumptieve contacten met de georganiseerde misdaad. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou deze opdracht hebben gegeven. De missie kan volgens de krant als mislukt worden beschouwd.

Samenwerking met de MIVD en de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) ging met onderlinge ruzies gepaard en de ambtenaren kwamen met weinig concreet bewijs.

Tussen Nederland en Curaçao zijn de relaties slecht nadat in oktober 2010 de regering Schotte aantrad. Er zijn verschillende aanwijzingen dat er banden zijn tussen deze administratie en de de onderwereld. Daarom is het opmerkelijk dat – volgens De Telegraaf – de AIVD geen keiharde bewijzen heeft kunnen aandragen.

Maar ja, schrijft de krant, het eiland is klein en iedereen komt elkaar tegen. En verder zegt een bron: ‘Er is bijna geen politicus die totaal schoon is; iedereen heeft banden met iedereen. Maar weinigen willen samenwerken met ons tegen de corruptie, want anders heb je hier op het eiland geen leven…’

Terwijl de mannen en vrouwen van de dienst aan het zweten waren op de corruptie hijgden de bazen op het ministerie van Binnenlandse Zaken hen in de nek.

Ook nog vervelend: de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD kreeg al snel lucht van het AIVD-team op het tropisch eiland. ‘Er was sprake van slaande ruzie tussen beide diensten. De MIVD claimde de eilanden vanwege de militair belangrijke ligging. Daardoor kwam het voor dat operateurs van beide diensten elkaar herkenden als ze iemand volgden.’ Maar na deze bonje zou toch nog een “samenwerking” tot stand gebracht zijn.

Niet alleen waren ‘platte’ bestuurders doelwit. De AIVD hield ook de economische activiteiten van de grote boze buurman Venezuela in het oog, in dat land is immers de, in Atlantische kringen niet populaire, Hugo Chávez de baas. En premier Gerrit Schotte is weer goed bevriend met deze Chávez.

De Nederlandse ambtenarij beschouwt dat natuurlijk met afgrijzen. En voor de “dienst” extra reden om de Venezolaanse Staatsoliemaatschappij goed in de gaten te houden, de grootste investeerder op het eiland.

Vorig jaar lekte een geheime memo van de Veiligheidsdienst Curaçao uit met daarin kwalijke informatie over de integriteit en corruptie van enkele ministers, onder wie premier Gerrit Schotte zelf.

Nog erger: de AIVD heeft reden te vermoeden dat dit soort informatie – waaronder ook AIVD-werk – in handen is gekomen van Venezolaanse en Colombiaanse inlichtingendiensten. Da brengt weer extra kwetsbaarheid met zich mee voor de betrokken personen omdat de Venezolanen en Colombianen hen de duimschroef aan kunnen draaien over deze vuile zaken. En AIVD’ers en hun informanten kunnen nu zijn gecompromitteerd.

Veel meer roddel en achterklap over regeringskringen in Curaçao en de veiligheidsdienst VDC in de papieren Telegraaf.