Amsterdam kan niet van Hells Angels af

Het lukt de gemeente Amsterdam niet om van twee ambtenaren af te komen die lid zijn van de Hells Angels. Dat blijkt uit onderzoek van twee arbeidsrechtdeskundigen in opdracht van de gemeente Amsterdam waar de Telegraaf over schrijft. Sinds 2013 probeert Amsterdam de twee te ontslaan. De onderzoekers van de VU schrijven dat gemeenten nauwelijks juridische gronden kunnen vinden.

Reputatie

Om iemand die in zijn vrije tijd lid is van een controversiële motorclub ontslag aan te kunnen zeggen moet bijvoorbeeld bewezen kunnen worden voor een rechter dat de reputatie van een overheidsinstantie in het geding is. Verder moet het gedrag van deze persoon aantoonbaar strijdig zijn met het gemeentelijk beleid. Het is moeilijk om zulke argumenten bij een kantonrechter waterdicht te bewijzen.

Gedragscode in Amsterdam

Verschillende overheidsinstanties coördineren beleid tegen tegen de 1%-MC’s. Bijvoorbeeld door het weigeren van vergunningen of inschakelen van de Wet Bob. doel is ook ambtenaren die lid zijn te weren. In 2014 waren er 48 bikers in dienst van overheden in heel Nederland, inclusief Defensie. In 2015 waren dat er 50. ‘Op basis van de thans beschikbare informatie (…) schatten de onderzoekers in dat de kans op dit moment niet groot is dat de gemeente in die bewijslast zal slagen’, erkent de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in de Telegraaf. In de gemeentelijke gedragscode zal nu worden opgenomen dat het lidmaatschap van een MC niet samengaat met werken bij de gemeente.

Satudarah

Bij ministerie van Defensie zijn zeker nog zeker 22 controversiële bikers in dienst. Daar zijn nog geen plannen om de gedragscode aan te passen. Defensie is de grootste werkgever van Nederland. Een Defensie-medewerker is lid van Satudarah en tevens verdacht in de zaak van de doodslag op Rudi Schouten in Breda. Hij is nu geschorst.

Amsterdam heeft ruim 13.000 ambtenaren in dienst.