Aquino-proces week stilgelegd

Het proces tegen de Limburgs-Italiaanse familie Aquino is door de rechtbank in Hasselt (B) voor een week stilgelegd. De advocaten hebben donderdag een klacht ingediend tegen de opsporingsmethode die is toegepast. De Belgische recherche, maar ook de Nederlandse, hebben een criminele burgerinfiltrant op de familie Aquino laten werken. Dat is in België verboden. De rechtbank gaat de kwestie nu bestuderen. Als de prestigieuze Aquino-zaak hierdoor zou ontploffen is dat een blamage voor het Belgische Openbaar Ministerie.

Door @Wim van de Pol

De eerst dagen van het proces hadden de procureurs de gelegenheid gekregen hun requisitoir te doen. Wegens de smokkel van onder meer bijna drie ton cocaïne eiste het Openbaar Ministerie de maximumstraf van 15 jaar cel voor Antonio “Raf” Aquino (foto) en zijn broer Silvio. Ook tegen de rest van de verdachten zijn relatief zware celstraffen geëist. Naast de celstraffen vraagt het OM ook de verbeurdverklaring van het geld dat de familie verdiende met de drugstransporten: een slordige 72 miljoen euro. Verder zouden de Aquino’s een hotel in Slowakije hebben aangekocht met misdaadgeld. Ook dat zouden ze kwijt kunnen raken.

Confronteren

Pas donderdag kwamen de advocaten aan het woord, hoewel ze via de media al vanaf afgelopen weekend naar buiten hadden laten lekken dat er van een burgerinfiltrant sprake was en dat ze daar de rechter mee wilden confronteren. Volgens de Belgische topadvocaten Sven Mary en Jef Vermassen berust al het bewijs dat de recherche heeft verzameld op een vals proces-verbaal en op ‘indianenverhalen’.

Mr. X

Het gewraakte proces-verbaal is opgesteld over de samenwerking tussen de Aquino’s en een zeker Mr. X. Er zouden coke-transporten via Spanje worden opgezet met deze X. In het verbaal staat dat de contactpersoon niet kon geïdentificeerd worden, terwijl advocaat Mary beweert dat het infiltrant van de politie was. ‘Diegenen die dit pv hebben opgesteld, zijn dus bedriegers’, aldus Mary, die de belangen verdedigt van Silvio Aquino en diens vrouw. ‘Er is valsheid in geschrifte gepleegd. Ik denk niet dat de rechtbank dus objectief kan oordelen over een dossier waar onwaarheden instaan.’ Volgens de advocaten zijn de aanklagers niet ontvankelijk en hebben ze het recht op vervolging verspeeld.

Mail

Vaststaat dat er een Nederlandse crimineel is die contacten heeft gemaakt met de Aquino’s en heeft overlegd over drugstransporten. De advocaten beschikken over mailwisselingen tussen deze persoon enerzijds en recherche in Nederland en België anderzijds maar ook met openbaar aanklagers. Ook vaststaat dat de rechters hierover nooit zijn ingelicht. 

Tweede Kamer

De Rotterdamse advocaat Inez Weski verdedigt de verdachte Nico Beckx, een Nederlander die de rechterhand van Raf Aquino zou zijn geweest. Weski zegt dat er geen twijfel is dat de Nederlandse crimineel heeft opgetreden als criminele burgerinfiltrant. Sinds de IRT-affaire is die methode in Nederland verboden. Maar de Tweede Kamer heeft inmiddels deze methode ingevoerd als wettige opsporingsmethode.

Gevoelig

In België is de methode nog helemaal verboden. De methode is ook nog nooit door een rechtbank vastgesteld in België. Dat nu juist bij de grootste drugszaak aller tijden in dat land deze verboden methode lijkt te zijn gebruikt maakt de kwestie uiterst gevoelig.   

CIE

Mogelijk is er sprake van een tweede burgerinfiltrant die in Spanje heeft gewerkt. De Nederlandse burgerinfiltrant is zeker bijna twee jaar aan het werk is geweest, zo blijkt uit de documentatie. In 2011 heeft een Nederlandse Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de politie in Zuid-Nederland hem overgedragen aan de Belgen. Hij gaat voor de Belgen op de Aquino’s maar blijft ook in contact staan met Nederlandse inlichtingen rechercheurs. Hij legde contacten met de top van Aquino-clan maar ook met andere drugshandelaars.