Bajessmokkel: ‘het personeel is het probleem’

Naar aanleiding van berichten over contrabande zoals telefoons en drugs in de Nederlandse penitentiaire inrichtingen krijgt Crimesite relatief veel reacties van oud-gedetineerden. Steeds terugkerend thema in die reacties is de stelling dat Justitie bij de aanpak van de problemen het personeel lijkt te vergeten. ‘De meeste spullen komen via de bewakers binnen’.

Rotte appels

In het persbericht en het plan dat de staatssecretaris van Justitie recent indiende wordt nauwelijks gewag gemaakt van corrupte bewakers en bewaarders. Maar de mensen die Crimesite spreekt stellen dat juist hier het probleem ligt. Voor sommige rotte appels is het eenvoudig een veel te mooie handel om de verleiding te kunnen weerstaan. Daarbij komt dat de controle op personeel te wensen overlaat.

Agressief

Dinsdag laat TC/Tubantia een ex-gedetineerde aan het woord over de praktijk in PI De Karelskamp in Almelo. Deze “Jeroen” zat daar de afgelopen jaren meerdere straffen uit. ‘Nu hij op het rechte pad is, wil hij vertellen over het leven binnen de gevangenismuren’ schrijft de krant. Ook in De Karelskamp waren veel drugs en telefoons. Op de reguliere afdeling D, zaten grote drugsdealers, inbrekers en verslaafde winkeldieven door elkaar. Jeroen: 

Er waren bepaalde gedetineerden waar bewakers geen problemen mee wilden, bijvoorbeeld omdat ze agressief waren of keer op keer terugkwamen om korte straffen uit te zitten. Het bezoek van die jongens werd niet zo streng gecontroleerd, waardoor ze gemakkelijk drugs binnen konden krijgen. Dat verstopten ze bij hun edele delen, dan werd het nooit gevonden. Als ze een kind hadden, dan was het populair om het in een maxicosi te verstoppen.

Telefoontjes

Bij het binnenbrengen van kleine telefoontjes kregen ze hulp van bewaarders. Jeroen:

Die wilden indruk maken op de gedetineerden, dus je kon ze gemakkelijk dingen voor je laten regelen. Als er celcontrole kwam, werden we door die bewakers gewaarschuwd. Dan legden we alles in de cel van gedetineerden met een voorbeeldbaantje, zoals de schoonmakers. Die werden minder gecontroleerd dan anderen. Is gebruikelijk in gevangenissen.

Een bron binnen het gevangeniswezen wijst er tegenover Crimesite al jaren op dat dat de inklaring van voertuigen binnen de muren van de inrichtingen een andere kwetsbaarheid bij de controle op contrabande is.

Zie:

‘Controle op bajessmokkel moet beter’ (UPDATE)