Bekentenis in undercoveroperatie ‘niets waard’

De politie wist met een langdurige undercoveroperatie een bekentenis af te dwingen in de zaak rond de moord op Heidy Goedhart uit Kaatsheuvel. Goedhart werd in 2010 gewurgd, volgens de politie door haar partner. Maar experts stellen dat de bekentenis ‘niets waard’ is.

Het Brabants Dagblad heeft het dossier rond de undercoveroperatie in handen gekregen. Daaruit blijkt dat de politie in 2013 en 2014 er alles aan deed om het vertrouwen te winnen van Wim S., de man van Goedhart. Die zat al eens drie maanden in voorarrest, maar moest tot ongenoegen van de politie wegens gebrek aan bewijs worden vrijgelaten.

Opzettelijke aanrijding

De krant beschrijft (het artikel is geheel op Blendle te lezen) hoe undercoveragent Joep met Wim S. in contact komt: de agent rijdt in september 2013 opzettelijk tegen de auto van S. aan. Hij belt daarop bij zijn huis in Udenhout aan, samen met zijn ‘vriendin’ Katja. De agent zegt dat hij niet verzekerd is, en betaalt een paar dagen later duizend euro in cash.

Vanaf dat moment bouwen agenten Joep en Katja een relatie op met Wim en zijn nieuwe vriendin, die zwanger is. Joep zegt dat hij de baas is van een beveiligingsbedrijf en huurt Joep, IT’er van beroep, regelmatig in. Uit het politierapport blijkt dat S. daar 34.000 euro mee heeft verdiend. Flinke inkomsten, zeker gezien de financiële problemen van S., die tijdens de undercoveractie wordt ontslagen bij zijn werkgever.

S.: het was een inbraak

De vier worden vrienden. Katja gaat op kraambezoek als S.’ vriendin is bevallen, en S. vertelt Joep over de dood van zijn vorige vrouw. Volgens S. is er ingebroken, en is Goedhart daarbij om het leven gekomen. Hij bekent ook dat hij drie maanden heeft vastgezeten voor de moord, volgens S. onterecht. Hij biecht later op dat hij schulden heeft, vanwege kosten aan zijn advocaat.

Joep neemt S. later mee naar de Spaanse badplaats Marbella, waar S. een sollicitatiegesprek heeft met de zogenaamde baas van Joep – een undercoveragent. In een bar zegt Joep dat hij een vrouw heeft doodgereden, maar dat zijn baas die problemen heeft opgelost. Daarop vertelt S. nogmaals over Goedharts dood. Hij stelt dat hij wakker werd van gestommel, en toen hij beneden poolshoogte ging nemen lag alles overhoop. Toen hij naar buiten ging, zag hij zijn vrouw liggen. Hij zou toen naar binnen zijn gerend om het alarmnummer te bellen.

Geen bekentenis, geen baan

Tijdens het sollicitatiegesprek confronteert de undercoveragent die de baas van Joep speelt, S. met dat hij weet dat S. zijn vrouw heeft vermoord. S. ontkent, ook als de baas zegt dat hij de moord moet hebben gepleegd, en laat hem een dossiermap zien die hij via contacten van zijn beveiligingsbedrijf heeft gekregen. Hij zegt dat ‘voor elk probleem een oplossing’ is, en dat hij een alibi kan regelen als hij vertelt wat er is gebeurd.

S. ontkent ook dan dat hij zijn vrouw heeft vermoord. De baas zegt dan niets voor hem te kunnen doen, en dat de baan die S. zo hard nodig heeft dan aan zijn neus voorbij gaat. Wim S. besluit op te stappen, met tranen in zijn ogen. Tegen Joep zegt hij nog een paar keer: ‘Ik heb het niet gedaan.’

S. heeft nog maar 150 euro

In de taxi terug naar het hotel weet Joep alsnog S. over te halen te bekennen. Hij herinnert Joep er aan wat zijn baas voor hem heeft geregeld toen hij een vrouw zou hebben doodgereden. S. bekent alsnog, en hij besluit met Joep terug te gaan naar de baas. Onderweg vraagt S. of hij veel klussen kan doen, want hij heeft nog maar 150 euro op zijn bankrekening staan.

S. vertelt eenmaal terug bij de baas dat hij zijn vrouw met een baksteen knock-out heeft geslagen, en haar daarna heeft gewurgd. Hij zegt dat hij een slechte relatie had met Goedhart. Zij had hem een ultimatum gesteld, onduidelijk is wat dat precies inhield. Maar S. vertelde dat hij die avond eerder terug naar huis is gekomen, en zijn vrouw heeft opgewacht. Na de moord maakte hij rommel in huis, vertelde S., om een inbraak te suggereren. Hij heeft de baksteen weggegooid en de kleren die hij aan had verbrand. S. wordt daarop voorgesteld als ‘een nieuwe collega’.

‘S. kon niet anders dan toegeven’

Eenmaal thuis hebben Joep en S. een aantal keer contact. Op 3 oktober 2014 belt Joep S. met de vraag of hij thuis is. Hij wordt kort daarna opgepakt.

Bewijsexperts Peter van Koppen en Ton Derksen stellen in het Brabants Dagblad dat de bekentenis niets voorstelt, omdat S. zo onder druk is gezet met zijn financiële problemen dat hij eigenlijk niet anders kon dan toegeven. Derksen stelt zelfs dat door de operatie het waarschijnlijker is geworden dat S. de moord niet heeft gepleegd.

Het OM wil niet op de zaak reageren. De eerste pro-formazitting in de zaak tegen S. is donderdag.