Belastingaanslag om drugsgeld blijft overeind

De kinderen en weduwe van de in 2012 geliquideerde drugshandelaar Aran de Jong ontkomen niet aan een belastingaanslag van twintig miljoen. Volgens het Eindhovens Dagblad het gerechtshof in hoger beroep bepaald dat de navordering van de fiscus op de drugswinst van ruim twintig miljoen overeind mag blijven.

De erfgenamen waren na een vergelijkbare uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gegaan. Volgens de krant gaan ze nu in cassatie bij de Hoge Raad.

Schulden

De weduwe van De Jong had de erfenis beneficiair aanvaard. In deze vorm worden de schulden van de erfenis afgetrokken. Als er dan wat overblijft komt dat ten goede aan de erfgenamen. In dit geval zou dat nihil zijn door de vordering van de Belastingdienst.

Eindhovenaar Aran de Jong was sinds 2010 verdachte in een groot onderzoek naar import en export van softdrugs. Vlak voor de start van de inhoudelijke behandeling werd hij geliquideerd. Zijn financiële man Marcel Senders werd later beschoten. Volgens de Belastingdienst verdiende De Jong tussen 2007 en 2010 ruim veertig miljoen euro. Een navordering kwam uit op ruim twintig miljoen.

Omgekeerde bewijslast

De erven kunnen niet precies bewijzen hoe de geldstromen in De Jong’s zaken liepen. Zij wijzen erop dat er ook veel legaal geld werd verdiend. Zijn vader was vermogend en er waren inkomsten uit het familiebedrijf bungalowpark Stille Wille in Oirschot. Hiermee zou de fiscus geen rekening hebben gehouden.

Volgens de fiscus verzweeg De Jong inkomsten, waarmee de bewijslast omdraaide en hij precies moest bewijzen hoe iedere euro was verdiend. Bij de Hoge Raad zal de vraag aan de orde komen in hoeverre het terecht is dat ook de erfgenamen aan die een omgekeerde bewijslast moeten voldoen. Hun advocaat vindt dat dit alleen een persoonlijke sanctie kan zijn.

Zie ook:

OM loopt vast in groot onderzoek naar drugsgelden

Daders aanslag advocaat werden geflitst

Justitie eist 23 miljoen van drugsbende Aran de Jong

Tien jaar cel geëist voor aanslag advocaat