Belgen voeren enkelband in als straf

Belgische rechters kunnen vanaf 1 mei de enkelband opleggen als zelfstandige straf. Daarmee moet worden voorkomen dat kleine criminelen hun straf ontlopen omdat de gevangenissen overvol zitten. De rechter kan voorwaarden aan de straf verbinden, maar er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de veroordeelde met enkelband, maar zonder begeleiding op straat te sturen.

Volgens de Vlaamse krant De Standaard is justitie in België blij met de straf. ‘Op die manier kan een rechter een straf op maat opleggen, rekening houdend met de behoeften van een veroordeelde’, was de reactie van het Belgische OM in maart, toen de nieuwe straf werd aangekondigd.

Wachtlijst voor enkelbanden?

Wel wordt er gevreesd dat de rechtbank zo vaak toezicht door middel van een enkelband op gaat leggen, dat er een wachtlijst ontstaat. Maar justitie stelt dat er geen tekort is aan enkelbanden. Wel moet er voldoende personeel zijn om de enkelbanden te kunnen aanbrengen. Daarvoor worden veertig extra medewerkers vrijgemaakt.

In België wordt de enkelband al langer gebruikt als alternatief voor korte celstraffen. Het aantal veroordeelden met enkelband is sinds 2013 opgelopen tot bijna 2.000 mensen. De meerderheid was veroordeeld tot een gevangenisstraf van minder dan drie jaar.