Niet betalen aan software-gijzelaars

De politie adviseert consumenten en bedrijven om zich te wapenen tegen zogenaamde ‘gijzelsoftware’. Criminelen maken bestanden onklaar en vragen om betaling voor het herstel ervan.

Losgeld

Criminelen proberen wereldwijd computers binnen te dringen met zogenaamde ‘ransomware’. Tienduizenden computers zijn hier de afgelopen tijd door getroffen. De software versleutelt een groot deel van de bestanden op de computers, of gijzelt de systemen. De criminelen eisen daarna losgeld van de slachtoffers, om de bestanden weer ontsleuteld te krijgen. Uit tientallen landen komen er meldingen binnen van ‘ransomware’-slachtoffers.

Infectie

Inmiddels is bekend geworden dat ook Nederlandse computers hiermee zijn geïnfecteerd. Onder meer de parkeergarages van Q-park werden hiervan het slachtoffer. Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) heeft er vrijdag daarom al een waarschuwing voor gegeven. Er is nu volgens de politie voorkomen dat het verschijnsel zich automatisch verspreidt, maar individuele systemen zijn ‘nog steeds kwetsbaar’. Via de ransomware ‘WannaCry’ maken de criminelen gebruik van een lek in het besturingssysteem van Windows. De politie adviseert consumenten, en vooral ook bedrijven, zich hiertegen te wapenen door updates te installeren, antivirusprogramma’s te gebruiken en back-ups te maken van de gegevens op de computers.

Niet betalen

De politie raadt mensen vooral aan om niet te betalen voor de ontsleuteling van de bestanden en systemen, omdat dit de criminaliteit die er achter zit in stand zou houden. Het is ook niet duidelijk of de computers na betaling ook echt weer worden hersteld door de daders. De politie vraagt slachtoffers om aangifte te doen. Er wordt in internationaal verband onderzoek gedaan naar de criminelen die achter de gijzelsoftware zitten. De politie meldt bij het opsporen van de daders samen te werken met Europol, Interpol, NCSC en private cyber security-bedrijven.