Boek met moordenaar dochter

De ouders van de in 2011 door haar vriend vermoorde Renske Hekman, hebben samen met de moordenaar van hun dochter een boek geschreven. De man is een asielzoeker, die onder invloed van antidepressiva tot zijn daad kwam. Hij bracht tijdens zijn vlucht niet alleen Renske, maar ook een agent om het leven.

Slaan met brandblusser

Op 13 april 2011 sloeg Alasam Samarie zijn 29-jarige vriendin dood met een brandblusser. De asielzoeker uit Benin had de dag ervoor te horen gekregen dat hij geen verblijfsvergunning zou krijgen. Tijdens zijn vlucht ontfutselt hij het dienstwapen van de 48-jarige hoofdagent Dick Haveman en schiet hij hem dood. Kort daarna wordt hij aangehouden. Samarie krijgt vijf en een half jaar gevangenisstraf en TBS, voor de moord op de politieman. Het hof bepaalt in 2014 dat hij tijdens de moord op zijn vriendin niet volledig toerekeningsvatbaar was.

Eerlijk beeld

In het boek ‘Een coupé verder…’ vertellen Eddy Hekman en Alasam Samarie allebei in hun eigen woorden hoe ze het drama in Baflo beleefden. Samarie schrijft over hoe hij zijn vriendin aanviel, nadat hij naar eigen zeggen waanbeelden kreeg: ‘Ik probeerde weg te komen. Ineens leek het alsof de brandblusser naar me toekwam. Ik pakte hem meteen en begon te slaan, slaan, en slaan. Zo raakte ik mijn vriendin kwijt zonder het te beseffen.’

Aan De Volkskrant vertelt Eddy Hekman: ‘Wat ik voelde toen ik het hoorde, is onbeschrijfelijk. Er moet iets geks gebeurd zijn. Dit was zo bizar, zo onbegrijpelijk.’ Samen met zijn vrouw Lieuwkje vragen ze zich af of ze een eerlijk beeld willen geven van de moordenaar van hun dochter, of dat ze in hun woede de mindere kanten van Alasam zullen benadrukken. Ze besluiten hem te gaan helpen.

Agressief door antidepressiva

Hekman en zijn vrouw hadden een hechte band met de vriend van hun dochter, en konden zich nauwelijks voorstellen hoe hij tot zijn daad kon zijn gekomen. Ze zijn ervan overtuigd dat de vriend van hun dochter ontoerekeningsvatbaar was door het gebruik van het antidepressivum paroxetine. Via het boek vraagt Hekman aandacht hiervoor. Hij ontdekte dat dit middel wereldwijd in verband wordt gebracht met incidenten waarbij mensen op onverklaarbare manier agressief en gewelddadig worden of zelfmoord plegen. De ouders van Renske Hekman verwijzen naar de zaken van Elzelien K., die in 2008 haar man en dochter met een bijl doodsloeg en die van Ids I., die in een nacht drie mensen neerschoot, in februari van datzelfde jaar.

Tijdens de presentatie van het boek vrijdag wees psychologe en deskundige Trudy Dehue op de in haar ogen ‘onverantwoorde werkwijze van de farmaceutische industrie’ op dit gebied.

Het boek ‘Een coupé verder…’ is uitgebracht door uitgeverij Passage.