Boer bedreigd om drugslab in schuur

Boeren in Brabant worden regelmatig benaderd door criminelen die ruimtes willen huren waarin zij illegale drugs kunnen produceren. Een boer is nu zelfs verdachte in een grote ecstacy-zaak. Hij zegt te zijn bedreigd door zijn ‘huurders’.

Drugs in schuur

Zo’n zestig procent van de boeren in Brabant is weleens gevraagd door criminelen om een schuur te verhuren, waarin zij vervolgens drugs willen produceren. Dat blijkt uit cijfers van de Landelijke politie-eenheid, die De Telegraaf dit weekeinde aanhaalt. In 2016 werden maar liefst veertig drugslabs ontmanteld en trof de politie 105 dumpplekken van ecstacy-afval aan.

Een van die boeren is nu zelf verdachte geworden in een grote drugszaak, schrijft de krant. In een houten schuur bij Baarle-Nassau die hij verhuurde trof de politie op 19 januari een amfetamine-lab aan. In het lab zou maar liefst vierduizend liter speed zijn gemaakt, ter waarde van tien miljoen euro.

Bedreigd met pistool

Kalverenboer Wilco de F. zat vervolgens 6 dagen vast in de cel, en moet nu in ieder geval voor de rechter verschijnen. De man geeft aan met een pistool te zijn bedreigd door de criminelen die zijn schuur huurden, waardoor hij niet naar de politie durfde te stappen om aangifte te doen.

Dubieuze types

Justitie zegt met een dilemma te zitten. Het is moeilijk te ontdekken of boeren die ruimte verhuren waarin drugslabs worden gevonden, ook medeschuldig zijn. De hoofdofficier in Zeeland West-Brabant geeft aan dat boeren naar de politie moeten stappen, zodra zij door ‘dubieuze types’ worden benaderd, of iets verdachts zien.

In het geval van Wilco de F. geeft zijn advocaat, Mark Broere, aan dat hij in een onmogelijk situatie zat: ‘Hij is juist wel gaan kijken omdat hij het niet vertrouwde. Maar had hij de politie moeten benaderen na zo ernstig bedreigd te zijn? Is dat een reële keuze?’

Afval drugslab

De politie in Zeeland West-Brabant meldt zondagmorgen alweer dat een wandelaar in Tilburg zaterdagavond op straat elf vaten heeft ontdekt, met daarin vermoedelijk afval van een drugslab. Het ging om 25-liter-jerrycans, waarin waarschijnlijk aceton heeft gezeten, meldt de brandweer na onderzoek. De vaten waren wel dicht, en lekten niet.