Brit was verdachte in moordzaak Kuut (UPDATE)

In het onderzoek naar de moord op Onno Kuut, die in maart 2009 werd gevonden in het duinzand bij Hoek van Holland, is een Brit enige tijd verdachte geweest. Deze man had contacten met mensen uit de kring van Kuut in Enschede.

Door @Wim van de Pol

De Brit verbleef rond de tijd dat Kuut vermoord werd in een vakantiewoning in Hoek van Holland. Onno Kuut ging in Enschede om met een groepje personen die allemaal een specifieke grote tattoo op hun rug hadden, dezelfde tattoo als de vier mannen die de “tattoo-killers” zijn gaan heten: Brian en Cor P., Jeroen S. en Evert S.. Deze laatste vier staan donderdag terecht als verdachten van de moord op Kuut (zie ook hier).

Onno Kuut (30) woonde geruime tijd in Enschede in een woning van Michel B. (52), de oprichter van het Enschedese chapter van Satudarah. In december 2008 vierde hij samen met B. en anderen uit die groep Kerst bij B. thuis. Een en ander blijkt uit stukken uit het strafdossier waar Crimesite inzage in heeft gehad.

Huilend afscheid

In januari 2009 is er iets misgegaan. Volgens de politie is hierover mogelijk al tijdens die Kerstmis gesproken. Kuut verbrandde plotseling al zijn schepen achter zich in Twente. De adoptiemoeder van Kuut heeft tegen de recherche verklaard dat haar zoon in januari huilend afscheid van haar nam. Hij zei haar dat hij zijn vrienden ‘niet meer kon vertrouwen’ en dat hij naar Rotterdam zou gaan, waar mensen woonden die hij ‘wel kon vertrouwen’. Wie hij bedoelde is de vraag. Het staat wel vast dat Kuut daarna in het westen nog verschillende contacten had met de vier tattoo-verdachten. Ook tekende de politie aan dat Evert S. een goede vriend van hem was.

Akkevietje

De recherche concludeert uit allerlei afgeluisterde gesprekken dat er tussen Michel B. en Onno Kuut een ‘akkevietje’ heeft gespeeld, en dat Kuut meende dat hij voor een klus geld van B. tegoed had, of omgekeerd. Getuigen uit het Enschedese groepje zeggen hierover tegen de politie verder niets te weten.

De tattoo-verdachte Brian P. had eind januari 2009 één keer telefonisch contact met Michel B. over kennelijke ‘problemen’ met ‘de Chinees’.

Er is bij de inlichtingendienst van de politie in 2010 twee keer anonieme informatie binnengekomen met de strekking dat de groep rond Michel B. verantwoordelijk was voor de moord op Kuut. Maar verder bewijs tegen B. is er niet gekomen. Volgens zijn advocaat is B. geen verdachte van de moord op Kuut.

Brit

Datzelfde geldt voor een 57-jarige Brit die in Twente woonde. Hij is in 2013 aangehouden geweest en verhoord over de verdenking van medeplegen van de moord, dan wel betrokkenheid bij het wegmaken van het lichaam van Kuut. Hij verbleef gedurende de periode dat Kuut is vastgehouden en vermoord in een appartement vlakbij de plaats delict in Hoek van Holland. Hij had bovendien regelmatig contact met iemand uit de groep van Michel B. in Enschede, in maart 2009 in de periode dat Kuut is vermoord. En na de moord kwam hij volgens getuigen in Enschede ‘in paniek’ terug uit Hoek van Holland, paniek om niet geheel opgehelderde reden. Ook denkt de politie dat er een bril van de Brit is opgedregd uit de Schiedamse gracht waar spullen van Kuut waren gedumpt.

Desgevraagd zei de Brit dat het ’toeval’ was dat hij die periode in Hoek van Holland was. De Brit was verdacht maar kon uiteindelijk weer gaan omdat er geen sluitend bewijs werd gevonden.

Ondernemer

Er is ook een getuige die tegenover de politie heeft verteld dat hij hoorde dat een Twentse ondernemer zou zijn afgeperst door Onno Kuut. De ondernemer zou vervolgens een liquidatieopdracht hebben uitgezet.

Donderdag zal het Openbaar Ministerie voor de rechtbank in Rotterdam uiteenzetten wat de stand van zaken is in de verdenking tegen Brian en Cor P., Jeroen S. en Evert S..