Burgemeester in publiciteit om brandstichting

Of het waar is of niet. Door de opening van De Telegraaf komt niemand om de verdenking heen dat de auto van de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders in brand kan zijn gestoken door de Hells Angels. De burgemeester zelf zegt in de krant: ‘mogelijk een wraakactie’ van de Hells Angels.

Door @Wim van de Pol

De politie heeft aan de krant laten weten dat het scenario dat de Hells Angels achter de brandstichting zitten ‘serieus’ wordt genomen. Of het echt zo is valt te bezien. Zeker is dat de publiciteit perfect past in het stormpje dat in Nederland is opgestoken rond de “criminele” MC’s. En als het zo is, dan is het om die reden een domme actie geweest van de locale Hells Angels-baas Lysander de R..

Tanken

Burgemeester Schneiders zegt onlangs een toevallige ontmoeting te hebben gehad met De K., tijdens het tanken. Daarbij sprak die laatste de burgemeester ‘pittig’ aan op uitlatingen die deze had over hem had gedaan. De R. is op 29 april aangehouden en de burgemeester liet half mei via lokale media weten blij te zijn met de aanhouding. Daar had De R. zich aan gestoord.

Bedreiging

Het Openbaar Ministerie heeft Schneiders al extra laten beveiligen. Als er nu meer aanwijzingen mochten komen dat De R. in de nacht van zondag op maandag inderdaad Schneiders auto in brand heeft laten steken zal dat ambtenaren, regering en Tweede Kamer steeds maar meer in de richting drijven van anti-MC-maatregelen. Of die nou onverstandig en draconisch zijn of niet. Wie burgemeesters intimideert met fysieke of verbale bedreiging kan een gemene wind van voren verwachten.

Geen communicatie

Het is in dat licht zeer opvallend dat Schneiders kennelijk de publiciteit heeft gezocht en ook nog eens het kanaal van de altijd oorlogszuchtig fraserende Telegraaf. Hij zegt in de krant:

Mijn relatie met de chapter van de Hells Angels hier in Haarlem was altijd prima. Ik was met hen altijd on speaking terms en belde ook rechtstreeks met de oud-president. Sinds een paar maanden waait er een andere wind. Een ander regime. We hebben geen enkele communicatie.

Felle toon

Waar een burgemeester normaal in dit soort gevallen de pers naar de politie zou verwijzen slaat Schneiders persoonlijk een felle toon aan in de krant. En hij laat een uitgesproken verdenking naar de Hells Angels uitgaan. Het is de reactie van een getergde regent en die zal zijn uitwerking in de publiciteit en dus in politiek Den Haag niet missen.

Verbod

In het Bibob-beleid tegen criminelen is bewijs helemaal niet nodig. Anonieme informatie en vermoedens van een burgemeester volstaan voor het weigeren van vergunningen. De Hells Angels hoeven alvast niet meer te rekenen op enige coulantie van de burgemeester van Haarlem.

Vermoeden

En als de wetgever en wetmaker een wet bedenken waarbinnen een “vermoeden” (van brandstichting bijvoorbeeld) voldoende is voor een verbod van een MC dan zou dat er toch nog eens van kunnen komen. Of het nu verstandig is of niet.

Zie ook:

Duitsland: meer MC’s ondanks verbod

Komt er weer geen verbod van MC’s?

Justitie denkt na over verbod MC’s