Burgemeesters kustplaatsen bezorgd om coke

In de Telegraaf komen een aantal burgemeesters van kustplaatsen aan het woord. Ze zijn bezorgd over de vermeende toename van cocaïnesmokkel via kleine havens. De burgervaders zeggen te vrezen voor corruptie, witwassen en de veiligheid van hun vissers. 

Jan Lonink, de burgemeester van Terneuzen, in de krant: ‘Het ontbreekt ons aan opsporingsmiddelen. De politie, marechaussee en douane zijn volledig uitgekleed. ’s Nachts zijn in de hele provincie maar een paar voertuigen op de weg. Sinds de komst van de Nationale Politie is de aandacht voor dit gebied gemarginaliseerd. Drugssmokkelaars weten precies waar onze zwakke plekken zitten.’

Noodklok

Naast Lonink komen er nog twee andere burgemeesters aan het woord. Ook zij luiden de noodklok en willen meer geld voor de opsporing. De laatste tijd zijn er verschillende kleinere schepen opgebracht waarin flinke ladingen cocaïne waren verstopt. Op 11 juni werd bijvoorbeeld 300 kilo coke aangetroffen in een kotter uit Urk. Voor de kust van België werd in het schip de Bounty maar liefst 1,5 ton cocaïne gevonden (foto).

Zie ook het artikel: Zo wordt cocaïne naar Nederland gesmokkeld. Daarin ook aandacht voor andere populaire smokkelmethodes.