Burgemeesters zuiden ontevreden over justitie

Politie en Openbaar Ministerie doen onvoldoende in de strijd tegen georganiseerde misdaad in het zuiden van Nederland. Dat zeggen tientallen burgemeesters uit Noord-Brabant en Limburg tegen de NOS.

41 reacties

De NOS stuurde vragen naar alle burgemeesters in de twee provincies, 41 gaven een reactie, enkele daarvan waren op voorwaarde van anonimiteit. Het merendeel vindt dat politie en Openbaar Ministerie te weinig resultaat boeken. En er is niet genoeg mankracht om de problemen in het zuiden structureel aan te pakken. Er blijven volgens de burgemeesters gevallen van ondermijnende criminaliteit liggen.

Toegenomen

Er zijn sinds 2014 bij politie en Openbaar Ministerie wel zo’n 140 mensen extra ingezet in Zuid-Nederland. Toch hebben veel burgemeesters het gevoel dat dit niet helpt of dat de omvang van zware criminaliteit in hun gemeente zelfs is toegenomen. Een middelgrote gemeente in het zuiden ontving maar liefst 230 signalen over de aanwezigheid van georganiseerde misdaad.

Intimidaties

In sommige gemeenten zeggen burgemeesters op subtiele of minder subtiele wijze te worden geïntimideerd door criminelen.

Burgemeesters bekritiseren bureaucratie en gebrek aan delen van belangrijke informatie tussen de partijen. Dat laatste is juist een speerpunt in aanpak van zware misdaad in het zuiden des lands. De burgemeesters roepen een nieuw kabinet op om meer inspanning en meer geld te besteden aan het probleem.

De grootste problemen hangen samen met wietteelt en productie van synthetische drugs.

Sommige burgemeesters pleiten voor een motorclubverbod.