Cipiers leggen werk neer na agressie op straat

Cipiers van de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel hebben zondag het werk neergelegd nadat een cipier op straat is beroofd. Het is de derde keer in korte tijd dat personeelsleden van de gevangenis op straat zijn aangevallen. Zondag werd een personeelslid in de metro van Brussel-Zuid aangevallen en bestolen. Volgens de vakbonden wordt het personeel enkel aangevallen omdat het in de gevangenis werkt. Er is ook onrust in de Brusselse gevangenis omdat “Farid Le Fou (de Gek)” uit de gevangenis van Brugge naar Sint Gillis zal worden overgebracht.

Vorige week werd een andere cipier op straat bedreigd met een mes. Twee weken geleden werd een verpleegster van de gevangenis op straat geslagen. ‘We hebben een sterk vermoeden dat het uniform van de gevangenis de aanleiding vormt’, zegt vakbondsafgevaardigde Jimmy Verlee.

Enkele jaren geleden kreeg het personeel van Sint-Gillis politiebegeleiding nadat er een molotovcocktail tegen de gevangenispoort werd gegooid. Dat wil Verlee nu niet eisen: ‘we hebben wel enkele ideeën om deze situatie op te lossen’.

Fransman Farid Bamouhammad (44) is al meer dan 60 keer overgeplaatst sinds hij in 2000 in een Belgische gevangenis terechtkwam. Bamouhammad zou zich zeer agressief gedragen ten opzichte van personeel. Enkele jaren geleden zat hij anderhalve maand in Sint Gillis, hetgeen resulteerde in een staking.

Hij slingerde constant verwijten en doodsbedreigingen naar de hoofden van het personeel, bekogelde cipiers met bekertjes urine, heet water en koffie en sloeg er op los.

Bamouhammad maakt deel uit van een kleine groep ‘moeilijke gevallen’ die in een immer draaiende gevangeniscarrousel zit. Maar ‘Farid le Fou’ blijft toch een geval apart.

Hij is in 2000 opgepakt omdat hij zijn eigen familie had gegijzeld in een Quick-restaurant in Drogenbos. Hij kan op zijn vroegst in 2029 vrijkomen. Zijn jongste veroordeling is van 2008 toen hij negen jaar cel kreeg van het Brusselse hof van beroep omdat hij zijn dochtertje tijdens een dagje penitentiair verlof opnieuw gegijzeld had, deze keer in een café aan het Brusselse Centraal Station.