Cold case-kalender voor gevangenen

De politie heeft in vijf Nederlandse gevangenissen kalenders verspreid waarop 52 cold cases staan beschreven. Cold Case-teams hopen dat de kalenders nieuwe tips opleveren over de onopgeloste misdrijven. Er zijn in Nederland ongeveer 1500 cold cases. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat er in Nederland zo’n 800 mensen rondlopen met informatie over deze cold cases. Onderzoekers ontdekten namelijk dat een dader na enige tijd vaak over zijn daad vertelt.

Moorden en vermissingen

De 52 zaken die op de kalender staan beschreven zijn hier te vinden. In de meeste gevallen gaat het om moorden, zoals die op Glenn Crawfurd in Almere (1995), die op Peter Koster in Den Haag (2008) en Koos Drevijn in Delft (2007).

Maar er zijn ook  een paar vermissingen (waaronder die van Herman Ploegstra, waarover Crimesite al vaak heeft geschreven) en een ernstige overval met verkrachting opgenomen in de kalender.  Hier een pdf-versie van de kalender.

Geen grote criminelen

Wat opvalt in de selectie is dat er geen zaken van grote geliquideerde criminelen zijn opgenomen in de kalender. De moorden op bijvoorbeeld Jan Femer, Sam Klepper, John Mieremet of Jaap van der Heiden staan niet op de kalender.

Voor elke zaak die in de kalender is opgenomen wordt een beloning uitgeloofd. In totaal zo’n kleine 800.000 euro.

Breder offensief

De cold case-kalender maakt deel uit van een breder offensief van de politie om potentiële getuigen van onopgeloste misdrijven te bewegen hun kennis alsnog met de politie te delen. Zo besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht komend jaar regelmatig aandacht aan cold cases. Crimesite bracht in 2012 het boek Cold Cases uit. De politie wenste toen in de meest beschreven gevallen niet mee te werken.

Vorig jaar werden enkele cold cases opgelost, zoals die van de homomoorden in het Kralingse bos in 1993. Dat gebeurde via dna-verwachtschapsonderzoek.