Coldcase-kalender komt naar iedere bajes (VIDEO)

Na een geslaagde proef in vijf penitentiaire inrichtingen wordt de zogenoemde coldcase-kalender deze week in alle gevangenissen in Nederland verspreid. In totaal krijgen 30.000 gedetineerden de kalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen uitgereikt, aldus de politie.

Vaker tippen

De ervaring van politie en justitie leert dat gedetineerden relatief veel kennis aanwezig hebben over onopgeloste levensdelicten en daarover ook vaker tippen als zaken middels de kalender onder hun aandacht komen. Het is moeilijk om precies na te gaan hoeveel tips van gedetineerden komen omdat de recherche niet altijd weet waar een tip vandaan komt.

Twee zaken

In twee zaken – die beide op de kalender staan – vormden tips de directe aanleiding het onderzoek te heropenen. In totaal kwamen de eerste vijf maanden van dit jaar bij de politie 160 tips binnen over cold cases. Dat is evenveel als normaal in een heel jaar. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat bijna de helft van de tips dit jaar betrekking had op de zaak Nicky Verstappen.

Goed idee

Uit een steekproef blijkt dat bijna tweederde van de gedetineerden de kalender een goed idee vindt. Ook zijn er gedetineerden die nooit een tip aan de politie willen geven.

Op de kalender die de komende week wordt uitgereikt aan alle gedetineerden staan 52 zaken. Op advies van personeel van de gevangenissen en gedetineerden is de kalender ook voorzien van tekst in het Spaans, Engels, Russisch en Arabisch. Er is behalve een telefoonnummer ook een postadres voor schriftelijke tips.

Coldcaseteams van de politie doen momenteel in 130 zaken onderzoek.