Connectie met Gwenette in mega-onderzoek (UPDATE)

In het grote onderzoek waarin de Nederlander Emiel B. in Spanje is aangehouden onderzoekt de recherche ook of er medewerkers van de Douane in Rotterdam zijn omgekocht. Aldus een betrouwbare bron aan Crimesite.

Door @Wim van de Pol

Of dat verband het houdt met de lopende onderzoeken naar corruptie bij de Douane wil de bron niet zeggen. Er is in de zaak jarenlang onderzoek gedaan in Nederland, Engeland, Spanje en andere landen. Er is in de zaak ook een tweede Nederlander aangehouden, in Nederland. De politie heeft dinsdagochtend invallen gedaan in onder meer een woonwagenkamp in Den Haag aan de Tom Manderstraat. Er zijn twee mannen aangehouden.

Naast de in Málaga opgepakte Emiel B. zit Emile de B. vast. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, drugshandel en witwassen. Het Openbaar Ministerie ziet Emile de B. als de tijdelijk plaatsvervanger in Nederland van Emiel B. als die in Spanje was. B. was volgens de recherche een vertrouwenspersoon van de in Frankrijk gedetineerde Brit Robert Dawes. Hij zou hebben gewerkt aan het opzetten van een drugslijn van Spanje naar Nederland. Er zijn verdenkingen voor betrokkenheid bij 15 liquidaties, onder meer in Nederland.

Anonieme informatie

Volgens De B.’s advocaat Michel van Stratum kan de politie niet hard maken dat zijn client strafbare contacten had met de verdachten in Engeland en Spanje. Verder wil hij niets over de zaak kwijt.

De zaak komt voort uit onderzoek naar Robert Dawes, dat in 2013 zou zijn begonnen. Er is zeer veel gedetailleerde anonieme informatie binnengekomen van een bron die zeer dicht bij de hoofdverdachten vandaan lijkt te komen. In het Nederlandse onderzoek zijn er op een Haags woonwagenkamp zeer veel gesprekken direct met microfoons bij verdachten afgeluisterd. Daar kwamen veel mensen over de vloer. Ook zijn veel PGP-telefoons onderzocht, of er ook PGP-telefoons zijn gekraakt wil de bron niet zeggen.

Ennetcom

De eerder genoemde anonieme bron stelt tegenover Crimesite dat er in het onderzoek verbanden zijn met het onderzoek naar de directeur van PGP-telefoonbedrijf Ennetcom. Volgens een bron loopt het onderzoek nog volop en zijn niet alle verdachten aangehouden.

De politie verdenkt de groep van samenwerking bij het importeren van reusachtige hoeveelheden cocaïne uit Zuid-Amerika, onder meer met een Mexicaanse groep. Eén zaak, waarvoor Robert Dawes nu in Frankrijk terecht moet staan, handelt over 1.300 kilo cocaïne. De politie doet ook onderzoek naar een transport van 500 kilo.

Ook de naam van de in 2014 geliquideerde Amsterdammer Gwenette Martha duikt op in de dossiers. Martha had contact met Dawes en mensen uit zijn groepering. Martha werd ooit vervolgd voor heroïnetransacties met Robert Dawes.

Zie ook:

Blackberry werkt samen met opsporingsdiensten (VIDEO)

OM: PGP-data naar zwacri-onderzoeken geleid (UPDATE)

‘Aanslag met brandbom op directeur PGP-bedrijf’ (UPDATE)