‘Corruptie zit in top Defensie’

De ‘beleidsmedewerker mobiliteit’ van de defensiestaf die verdacht wordt van corruptie heeft tegen de recherche gezegd dat de corruptie bij Defensie veel hoger gaat dan hemzelf. Jacques H., die het wagenpark beheerde werd volgens De Telegraaf beschermd.

Topmensen

Hij dwong bij leveranciers goedkope auto’s, reisjes en cadeautjes af. H. bestelde auto’s voor de topmensen. In de praktijk deed hij zich voor als degene die over de aanschaf van destijds alle zesduizend civiele auto’s van Defensie ging.

Gebeten hond

H. heeft verklaard:

‘Dit speelt op een dusdanig niveau, maar ik weet niet wat jullie er nog meer bij hebben. Ik heb het idee dat het niet alleen over mij gaat. Het gaat veel breder. En dan ben ik bang dat je het niet gaat redden. En als je het niet gaat redden, ben ik de gebeten hond en daar ben ik bang voor.’

Tegen Rijksrecherche zei Irma van der Spek, categoriemanager dienstauto’s bij het ministerie van Defensie, dat H. werd beschermd. ‘H. werd door de hogere legerleiding de hand boven het hoofd gehouden’, vatten rechercheurs haar woorden samen. Van der Spek zegt daarom weinig tegen H. te hebben kunnen doen.

 Schaduwkentekens

’Supergeheime wagens’ bestemd voor de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) rekende hij soms cash af, aldus De Telegraaf. De Audi A5 van 73.000 euro die H. door vier verschillende bedrijven liet betalen en die hem uiteindelijk de kop kostte, leasete hij in eerste instantie ook als MIVD-voertuig. H. reed jarenlang met een zogeheten schaduwkenteken rond. Zijn kenteken was niet in het kentekenregister terug te vinden. Dat geldt voor auto’s van inlichtingendiensten en sommige politieteams van de politie.