Ondergang van het rijk van Janus

Eindhovenaar Janus van W. (49) die meer dan twintig jaar meedraaide aan de top van de internationale georganiseerde misdaad kreeg dit jaar tien jaar cel. En hij moet afwachten of hij niet nogmaals wordt aangeklaagd voor nieuwe feiten. Op dit moment loopt er ook nog een ontnemingszaak bij de rechtbank in Hasselt. In het nieuwe nummer van Koud Bloed staat een biografie van Janus, die voor het grote publiek nog steeds een onbekende is. 

 

De Belgische justitie probeert nu de villa’s van de kinderen van Van W. te pakken te krijgen en ook een pot met obligaties op naam van zijn vader ter waarde van 2,5 miljoen euro.

Adrianus van W. (26 december 1961, Eindhoven) is een telg uit een kampersgeslacht. Hij brengt zijn jeugd door in het kamp aan het Doolplein in Eindhoven. 

Vader Gradje verdient zijn brood met de handel in auto’s en schroot maar in de jaren ’90 stapt de clan-Van W. over naar de wiethandel. De familie specialiseert in het smokkelen van softdrugs in kampeerwagens, zo blijkt midden jaren ’90 tijdens behandeling van de Orka-zaak voor de rechtbank in Den Bosch. Janus en zijn vader krijgen daarvoor vier en vijf jaar cel.

Na conflicten met andere woonwagenfamilies, verhuizen de Van W.’s naar rijtjeshuizen aan de Pagelaan in Eindhoven waar de familie de vervallen middenstandswoningen omtovert tot versterkte vestigingen met camerabewaking, rolluiken en kogelvrij glas.

Janus blijkt in 2003 ineens een grote speler op de xtc-markt als in Sydney 860.000 xtc-pillen worden gepakt, daar de op één na grootste drugsvangst ooit.

Janus zit slechts een half jaar in voorarrest. Maar de zaak hangt nog boven zijn hoofd, hij is nog niet behandeld door de rechtbank van Dendermonde.

Janus vestigt zich officiëel in Zuid-Afrika maar woont eigenlijk in een bungalowtje op camping Parelstrand in het Belgisch-Limburgse grensdorp Lommel. Tegelijk bezitten zoon Richard en dochter Catharina aan de plaatselijke Luikersteenweg twee kolossale villa’s, met mini-dierentuin en een vijver met de duurste koi-karpers.

Eén van zijn vrienden in die tijd is ex-rijkswachter Eric Stiers. Stiers zou in 1987 en 1988 als leider van een twaalfkoppige bende verantwoordelijk zijn geweest voor vier overvallen op geldtransporten in Limburg en is een intimus van de in België woonachtige John Mieremet (Stiers is inmiddels veroordeeld).

De top van de groep van Van W. bestaat onder meer uit een Israeliër die relaties heeft met het Mexicaanse Golf-kartel en een Amsterdammer van Surinaamse komaf die de beleggingen regelt, met name in Dubai. Ze doen in hasj, amfetamines, xtc en cocaïne. Groot-Brittannië is de belangrijkste afzetmarkt, maar ook Duitse en Italiaanse organisaties kopen drugs bij Van W.

De naam Van W. valt in tal van grote drugsonderzoeken, onder meer in Antwerpen, maar politie en justitie kunnen hun verdenkingen of vermoedens nooit hard maken. Vooral dankzij de discretie van zijn groep. Zakelijk gebeld werd er nooit, wel ge-smst, maar alleen via tussenpersonen met tussen-telefoons. Nieuwe nummers werden gecodeerd verstuurd. Alleen de Surinamer wist precies wie welke nummers had.

Volgens Koud Bloed is het almaar toenemende geweld van en tegen de organisatie van Van W. de reden dat de Belgische en Nederlandse politie op zeker moment groot inzetten. Vanaf 15 mei 2006 draait Operatie Waterscheiding, een Joint Investigation Team van Nederland en België. Middels een undercover-operatie van twee Britse politiemensen (m/v) wordt de groep opgerold.

Voor die undercovers is het een kwestie van geduld: pas na een jaar spreekt Janus met de twee over zijn zaken. Daarna duurt het nog een half jaar voor het raak is, in de zomer van 2009.

Opvallend: de enige verdachte die niet wordt gearresteerd is een Italiaans-Nederlandse ondernemer die datacenters exploiteert. Zijn klanten zijn bedrijven en verschillende Nederlandse overheidsinstellingen.

Het is waarschijnlijk dat justitie Janus van W. nog voor meer feiten gaat vervolgen. Mogelijk ook voor de moord op Jo van Asten die in april 2008 dood werd aangetroffen in een bos in Bergeijk.

Veel meer in de papieren Koud Bloed

Hier alle berichten over Janus van W.