De Spaanse transacties van Wout van K.

Een bijna vergeten loot aan de kleurrijke boom van kroongetuigen en andere cruciale getuigen is Wout van K.. Hij mocht maandag in de beveiligde rechtbank van Amsterdam komen vertellen over zijn wetenschap van 4050 kilo cocaïne, en de verdachten M. P. en Thom B..

Door @Wim van de Pol

De bewuste coke-zending werd in 2003 in Vlissingen in beslag genomen op een wrakkige zeesleper met de naam Otton. De Nederlander Hensley J. heeft inmiddels ervoor, samen met enkele Latijns-Amerikanen, jarenlange celstraf achter de rug. Het Openbaar Ministerie vervolgt nu alsnog M. P. (50), Thom B. (61), Heino B. en Rens W. als achterliggende financiers en organisatoren. Thom B.. handelde in schepen en zou ook de Otton op de kop zou hebben getikt. M. P. zou een financier zijn geweest.

Er zijn drie belastende getuigen. Ten eerste heeft Hensley J. belastende verklaringen afgelegd. En verder zijn er Harry W. – ook al aanwezig in het Passage-proces – en Wout van K.. Die laatste is berucht, want hij sneuvelde in 2003 al als kroongetuige.

Bedreiging Plooij

Maandag kwam Van K. aan het woord voor de rechtbank Amsterdam. Hij is duidelijk hoorbaar van Utrechtse komaf, maar resideert al sinds lange tijd op Bonaire. Autohandelaar Van K. heeft al een lange geschiedenis als politie-informant achter de rug. Hij vertelde in een politieverklaring in 1999 al dat hij ‘vijf jaar lang’ CIE-informant zou zijn geweest.

Het meest bekend is hij van zijn verhaal dat hij in 2002 vertelde, over een dodelijke bedreiging op officier van justitie Koos Plooij. Collega-officier van justitie Fred Teeven wilde toen een kroongetuige-deal met hem sluiten. Dat leidde tot hevige ruzie, want de top van het Openbaar Ministerie vond de coke- en gokverslaafde Van K. niet betrouwbaar genoeg. Van een bedreiging op Plooij is ook nooit iets gebleken.

Nieuwe variant

In 2009 dook Van K. plotseling op en begon hij belastend te verklaren over de betrokkenheid van Thom B. en M. P. bij het cokeschip de Otton. Hij is inmiddels elf keer door de politie en elf dagen voor de rechter-commissaris gehoord. De verhalen van Van K. zijn niet zonder tegenstrijdigheden. ’Iedere keer komt hij met een nieuwe variant’, zegt advocaat Marnix van der Werf van Thom B., ‘zo vertelde hij vanmorgen dat hij Fred Teeven nooit had ontmoet. Als dat waar is dan hebben de de minister en het college van procureurs-generaal het mis gehad.’

Grondtransacties

Van K. en Thom B. kregen het in 2002 met elkaar aan de stok, volgens Van K. omdat B. een affaire met zijn vrouw was begonnen. Hij zegt toen gehoord te hebben dat B. en P. plannen smeedden voor het transport met de Otton. Van K. zegt dat hij miljoenen van B. tegoed had uit grondtransacties in Spanje, die deze zou vergoeden met de winst van dat drugstransport. Maar hij kreeg almaar geen geld en B. stuurde ‘Joegoslaven’ en andere afpersers op hem af.

Het klopt dat B. op zeker moment personen met minder zachtzinnige bedoelingen op Van K. had afgestuurd (‘om papieren terug te halen’).

Sreten Jocic

Maar er zijn toch verschillende aanwijzingen dat het verhaal net anders in elkaar zit. Thom B. begon vragen te stellen aan getuige Van K. maar het draaide erop uit dat de voorzitter van de rechtbank B. zijn kant van het verhaal liet vertellen en hem vragen stelde.

Thom B.:

Ik vertrouwde hem. Ik liet hem bij volmacht voor mij in Spanje huizen en grond kopen. Zo heeft hij vijf miljoen van me afgenomen door onder meer zijn naam op koopaktes te zetten. Ik vroeg op zeker moment mijn spullen terug. Toen heeft hij Joegoslaven op mij gezet. Die belden in Spanje bij mijn dochter aan de deur. Sreten Jocic belde mij op. Hij zei jouw huis is nu van mij.

Henk Rommy

Van K. had Jocic’s kennissen Mirko Vukmirovic en Alex Bulatovic, mannen met een bepaald gewelddadige reputatie, verteld dat B. bij hem voor miljoenen in de schuld stond. In een afgetapt telefoongesprek uit een politieonderzoek naar die Joegoslaven (“Onderzoek Blauw”) komt in een getapt telefoongesprek Thom B. aan de orde.

Vukmirovic is in gesprek met de crimineel Henk “Zwarte Cobra” Rommy. Hoewel Rommy niet bepaald bevriend was met Thom B. benadrukte hij dat in de kwestie over het Spaanse onroerend goed B. juist de bestolen man was. ‘Ton is een eerlijke man’, zei Rommy op de tap. Thom B. zei tegen de rechtbank:

Toen de Joegoslaven in de gaten kregen dat ze in de maling genomen werden zijn ze omgedraaid. Toen zijn ze Van K. gaan bedreigen. En toen is Van K. gevlucht en naar Teeven gelopen om een deal te maken.

Van K. zat enige tijd in een beschermingsprogramma maar de deal mislukte omdat Teeven geen toestemming kreeg van de top van het OM, die Van K. te onbetrouwbaar vond. Bulatovic en Vukmirovic kunnen in de zaak niet meer getuigen want zij zijn in 2003 beiden gewelddadig om het leven gebracht.

Na het verhaal van Thom B. bleef de reactie van Wout van K. beperkt: ‘Wat moet ik er op zeggen?’, zei hij.

Wrak

De derde getuige tegen M. P. en Thom B. is Harry W.. Hij heeft verklaard dat hij op een dag onverhoeds een gesprek tussen die twee opving, dat handelde over een drugstransport. Maar W. vertelt niets over het schip de Otton. Hij vertelde ook in een verklaring dat P. betrokken zou zijn bij drie andere transporten.

Deskundigen hebben vastgesteld dat W. aan een ernstige antisociale persoonlijkheidstoornis lijdt. Het Openbaar Ministerie spreekt van een geestelijk ‘wrak’ en wil om die reden niet dat W. wordt gehoord.

W. vestigde eerder de aandacht op zich door soms wat warrig te getuigen in het Passage-proces. Hoofdverdachte Jesse Remmers noemde hem destijds ‘een voortreffelijke getuige‘.

De inhoudelijke behandeling van de zaak loopt nog de gehele maand februari door.

Zie oudere berichten over de zaak:

4050 kilo: M. P. en zeesleper Otton

4050 kilo: Drie keer is scheepsrecht

Wout van K. getuige tegen M. P.

4050 kilo: Antwerp Ship Repair en 020

De “bedrijvendokter”, de coke en M. P.

4050 Kilo: Stoeien met de miljoenen