Deur blijft open bij rechtszaak Tour-dreiger

De rechtszaak tegen Paul G., die een aanslag op de Utrechtse Tour-etappe voorbereidde, is gewoon in het openbaar behandeld. Dat heeft de Utrechtse rechtbank maandag bepaald. Zowel het Openbaar Ministerie, als de advocaat van G. hadden gevraagd om de zaak achter gesloten deuren te houden. Het OM was bang dat Paul G. dicht zou klappen als zaak in aanwezigheid van media zou worden behandeld.

Maar de rechtbank ging daar niet in mee. De pers werd weliswaar op de publieke tribune gezet, maar de zaak werd publiekelijk behandeld. Ook de rechtbanktekenaars mochten blijven werken.

Paranoia

Psychiatrische patient Paul G. (58) trekt al tientallen jaren de aandacht met gewelddadige en vernielzuchtige acties. Volgens psychiaters leidt hij aan paranoïde wanen die af en toe tot een gewelddadige uitbarsting komen. Hij haalde er in de afgelopen veertig jaar al vier keer het landelijke nieuws mee. Zie ons uitgebreide artikel van afgelopen week.

Eerdere incidenten

Het begon in 1978 met de kaping van een KLM-toestel dat op weg was naar Mallorca. Paul G. was toen 20 jaar. In 1990 was het weer raak. Paul G., die op dat moment in een psychiatrische inrichting verbleef, nam de benen en toog naar het Rijksmuseum. Gewapend met een flacon zwavelzuur ging hij Nederlands beroemdste en kostbaarste schilderij te lijf: de Nachtwacht van Rembrandt. En in 1999 ging hij los bij het Amsterdamse Stedelijk Museum. Met een aardappelmesje sneed hij twee halve cirkels in het schilderij ‘Vrouwelijk naakt voor tuin’ dat Pablo Picasso in 1956 maakte.

Tour

Maandag moest hij zich opnieuw verantwoorden voor de rechter. Dit keer voor het dreigen zuur te gooien naar wielrenners tijdens de Tour-start in Utrecht in 2015. Ook zou hij een bom hebben willen laten afgaan en werd er munitie bij hem gevonden. Tijdens de zitting bleek dat er ook twee (antieke) pistolen zijn aangetroffen en een vuurwapen dat Paul G. zelf met een 3D-printer maakte.

Verweer

Volgens Paul G. wilde hij juist voorkomen dat hij weer gewelddadig werd en waarschuwde hij daarom een wijkagent. Hij zou op dit moment te weinig hulpverlening krijgen waardoor de kans bestaat dat hij opnieuw in de fout gaat. Het Openbaar Ministerie was het daarmee niet eens en eiste een TBS-maatregel. De rechter doet over twee weken uitspraak.