Dood Pfaff na opdracht van de “maffia”

Was het doden van Yvon Pfaff moord of doodslag? De verdachten kregen de moordopdracht van een oplichter die zei voor de maffia de werken. Ze maakten een plan hem naar een vakantiehuisje.  te lokken. Toch zegt de advocaat van de schutter dat er geen sprake was van voorbedachte raad.

Door @Wim van de Pol

Het verbrande lichaam van het slachtoffer werd op 22 juni 2014 gevonden in een uitgebrande auto in Sint-Michielsgestel.

William van der H. wilde Yvon Pfaff uit de weg ruimen, stelt het Openbaar Ministerie. Erik van der H. (geen familie) en drie anderen onder wie zijn vriendin Janet zaten allen in min of meer ernstige geldnood, met schulden van 140.000 en 230.000 euro. Nadat Van der H. het groepje leerde kennen kreeg hij heel snel grote invloed op hen. Hij maakte hen wijs dat als ze lid zouden worden van een maffia-familie de geldzorgen snel verdwenen zou zijn. Hij zou beschikken over enorme hoeveelheden zwart geld.

Bloed

Ze konden lid worden van de broederschap, zei William. In het weekend van 14 op 15 juni 2014 ondergingen ze in Den Bosch een inwijding die hen zou doen toetreden tot de maffia. Ze moesten met hun eigen bloed hun naam schrijven op een papier. Van der H. filmde dat en stuurde de video – naar zijn zeggen – naar Italië. Drie minuten later kwam vanuit dat land het verlossende woord. Ze waren opgenomen in de familie. Janet – die een verhouding – met het latere slachtoffer Pfaff had kreeg een kogel als ritueel welkomstgeschenk: ‘een souvenir’.

Karwei

Een tweede ontmoeting met Van der H. was minder sacraal: enkele dagen later op de parkeerplaats van een Karwei-vestiging in Druten. Daar legde William van der H. de moordopdracht op tafel, aldus het Openbaar Ministerie. Hij beloofde tienduizenden euro’s.

Tegenover politie-infiltranten die zich voordeden als maffiosi legden de verdachten later tot in detail uit hoe ze voor de maffia de moord op Pfaff hadden uitgevoerd. Na lang stilzwijgen volgden er verklaringen waarbij ze tegenstrijdig verklaren en ook zichzelf zoveel mogelijk schoon praatten. Erik van der H. haalde de trekker over. Janet lokte Pfaff naar het vakantiehuisje.

Volgens de officier van justitie is er maar één conclusie mogelijk: moord met voorbedachte rade. Hij eiste straffen van vier tot 19 jaar.

Motief?

Advocaat van de vermeende schutter Erik van der H. is Yannick Quint. Quint stelt dat op basis van de inhoud van de verklaringen ‘niet de conclusie kan worden getrokken dat vooraf een draaiboek in elkaar is gedraaid om Pfaff te doden. Van voorbedachte raad is dan ook geen sprake.’ Wat nu precies het doel was om Pfaff te lokken blijkt niet zonneklaar uit de, er komt in ieder geval geen vast opgezet plan om hem te doden naar voren. William van der H. leverde het vuurwapen maar ontkent opdracht te hebben gegeven Pfaff te doden.

Het motief is niet duidelijk geworden, er is gesproken over relatieproblemen, schulden maar ook over de oogst van een wiethok van Pfaff. Volgens Quint was er maar één plan:

Een plan om Pfaff bang te maken. Een plan om Pfaff te confronteren met zijn eigen praktijken. Een plan om Pfaff eens goed de waarheid te vertellen …

Erik vind der H. heeft tegenover de undercovers toegegeven te hebben geschoten.

Noodweer

Volgens Quint had zijn client wel een wapen in zijn hand maar vloog Pfaff hem aan en had hij niet in de zin hem te doden. Hij zei:

Wat volgt is een worsteling om het wapen. Wat volgt zijn verwoede pogingen van Erik om Pfaff van zich af te krijgen met het wapen in zijn hand.

Van der H. schoot volgens hem uit noodweer. Er was paniek in het vakantiehuisje. Quint:

William zou het als grote maffiabaas wel allemaal oplossen en zo geschiedde.

Pfaff werd in een bestelauto verbrand.