‘Taps Baybasin opzettelijk vervalst’

De tapgesprekken in de zaak rond Hüseyin Baybasin, die voor moord en drugshandel is verhoordeeld, zijn opzettelijk vervalst. Volgens wetenschapsfilosoof Ton Derksen, die honderd telefoontaps beluisterde, zijn de gesprekken geknipt en geplakt en opzettelijk verkeerd vertaald om de zaak tegen Baybasin sterker te maken.

Derksen heeft over de taps het boek "Verknipt bewijs" geschreven, waaraan Brandpunt zondagavond aandacht besteed. De hoogleraar analyseerde de taps op vijf verschillende manieren, op technisch en inhoudelijk vlak. In de zestien taps die een sleutelrol speelde bij de veroordeling van Baybasin vond Derksen negentig aanwijzingen van manipulaties en elf vertaalfouten.

Onschuldig

Zo zou Baybasin in een telefoongesprek dat hij vanuit Istanbul voerde met iemand in het Nederlandse Gilze hebben gezegd: 'Kom nu maar even langs.' Volgens de hoogleraar is het niet logisch dat dat gezegd is, gezien de afstand tussen de twee plaatsen.

Derksen zegt in de uitzending van Brandpunt: 'Als je naar het materiaal kijkt, dan wijst niets er op dat hij iets heeft gedaan dat niet door de beugel kan. De conclusie moet dus zijn dat hij onschuldig is.'

Eerdere twijfels

Tijdens de rechtszaak werd er al getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de taps. Bart Jacobs, hoogleraar computerveiligheid, leidde in 2009 een onderzoek naar de audiobestanden. Hij stelde dat er 'een beperkt aantal onregelmatigheden' in de taps stonden.

Derksen deed eerder onderzoek naar de justitiële dwaling in de zaak van Lucia de Berk, die tot levenslang werd veroordeeld omdat ze als verpleegkundige zeven patiënten zou hebben vermoord. In 2010 werd ze alsnog vrijgesproken.

Lees hier alle berichten over Baybasin.