Verpletterend aantal aanwijzingen voor manipulatie

Hüseyin Baybasin is in 2002 tot levenslange celstraf veroordeeld, voornamelijk op basis van telefoontaps. In zijn boek Verknipt Bewijs laat Ton Derksen zien dat er niet slechts een handjevol aanwijzingen zijn dat er is gemanipuleerd in afgeluisterde telefoongesprekken. De hoeveelheid aanwijzingen is verpletterend. We geven hier één gesprek als voorbeeld.

Door @Wim van de Pol

Contract

Op 9 november 1997 is er een moord gepleegd in Istanbul op Sadik Suleiman Öge. Baybasin is hiervoor veroordeeld. Volgens het Openbaar Ministerie is gesprek A-1-3 hiervoor bewijs. Baybasin belt de avond na de moord zijn broer in Engeland en spreekt over 'een jongen’ die zijn 'contract’ heeft afgemaakt:

'Het is afgelopen. Hij heeft zijn contract afgemaakt en de jongen is nu thuis. Ik heb nu met hem gepraat. … Het is definitief, hij heeft zijn contract honderd procent afgemaakt en nu zijn ze thuis.’

Voor het OM gaat het ‚contract’ over een liquidatieopdracht en de jongen moet dus in Istanbul zijn. Wat zijn de problemen met dit gesprek, volgens Derksen?

Tegennummer

1. In het gesprek blijkt verderop dat de jongen woont waar Baybasin’s broer woont. En die woont al sinds 1995 in Engeland. Dan klopt de datum van de tap niet of de jongen heeft niets met de Öge-moord te maken.
2. Er staat geen tegennummer van de gesprekspartner van Baybasin vermeld. Bij de meeste betwiste gesprekken staat geen tegennummer. Bij de gesprekken op de dag van de moord bij geen enkel gesprek. Bij de "normale” gesprekken wel.

Belastend vertaald

3. Het gesprek was in belastende zin vertaald zo is al in de rechtszaak vastgesteld door een Nederlandse hoogleraar Koerdische talen.
4. Deze hoogleraar heeft als getuige in de zaak uitgelegd welke argumenten er zijn voor de conclusie dat het gesprek uit twee gesprekken bestaat. In het tweede deel van het gesprek wordt over een ander onderwerp gesproken dan in het eerste deel van het gesprek. Na woorden van afscheid wordt het gesprek niet afgebroken, maar er wordt met ‘veel luidere stem opnieuw een vraag gesteld’, zonder dat er een teken wordt gegeven dat het gesprek nog even gecontinueerd moet worden.

Eindegesprek-toon

5. Het gesprek bevat een eindegesprektoon die niet voor kan komen bij Baybasins mobiele telefoon in Nederland. Het gaat waarschijnlijk om een vaste lijn verbinding van ver voor 1997. De frequentie is namelijk onder de 300 Herz, wat niet rijmt met een via een tapkamer afgetapt telefoongesprek.

6. De eindegesprek-toon begint al terwijl er nog wordt gesproken.

7. Er zijn plotselinge veranderingen van toonhoogte en geluidsterkte. Er zijn in dit ene gesprek nog zeker negen andere rare veranderingen, bijvoorbeeld van achtergrondgeluiden en -ruis.

Tientallen aanwijzingen

In veel van de 11 gesprekken komen gespreksflarden van (fracties van) seconden voor. Volgens Derksen is de kans dat door een willekeurige computerfout een samenhangende menselijke stem hoorbaar wordt vrijwel uitgesloten. Er moet dus zijn geknipt.

Ook zitten er frequentiepatronen in die alleen passen bij gsm-gesprekken op de verkeerde plaats of ontbreken die geheel. Zo zijn er in de 11 gesprekken vele tientallen technische en inhoudelijke aanwijzingen dat er is geknoeid, concludeert Derksen.

Het gerechtshof, noch de Commissie Buruma vonden dat deze aanwijzingen nader moesten worden onderzocht. De Hoge Raad moet nu oordelen of een gerechtshof opnieuw naar de zaak moet gaan kijken.

Zie ook:

'Ik ben bang voor de Nederlandse Staat'

Een analyse op de site van de Bakker Schut Stichting.