Ex-ambtenaren beschuldigen Demmink (update)

Twee voormalige topambtenaren van Justitie hebben verklaringen afgelegd tegen Joris Demmink, de gepensioneerde secretaris-generaal van het ministerie van Justitie. De oud-gevangenisdirecteuren, Bart Molenkamp en Jacques van Huet, zeggen in een bij de notaris neergelegde verklaring dat tijdens een dienstreis naar Londen in mei 1992 een medewerkster van Justitie heeft gezegd dat zij jonge jongens voor Demmink moest regelen. Dat schrijft De Volkskrant donderdag.

Deze verklaringen zijn van belang omdat Joris Demmink al jaren wordt geplaagd door beschuldigingen over seksueel misbruik van minderjarigen, ook anoniem door bronnen binnen Justitie. Maar nu is het voor het eerst dat (ex)ambtenaren met naam en toenaam op de voorgrond treden. 

Haagse pooiers

Op de dienstreis naar Engeland zou de medewerkster zich hebben beklaagd over Demmink. Zij moest 'via de telefoon jonge jongens' voor hem regelen, zeggen de voormalige ambtenaren. 'Meestal tegen het weekend'.

'Naar mij bijstaat zou het om jongens gaan van Thaise afkomst', staat in de verklaring van Molenkamp, gewezen directeur van onder meer de gevangenis in Vught. 'Waarschijnlijk bij Haagse pooiers', zegt Van Huet. 'Ik had en heb de indruk dat zij tot haar uitlatingen tegenover ons kwam vanuit een zeer grote verontwaardiging', zegt Molenkamp.

AIVD

De directeuren zeggen met hun verklaring een openbaar onderzoek naar Demmink af te willen dwingen. Aangiften van twee Turkse jongens zijn na onderzoek door het landelijk parket van het Openbaar Ministerie niet in behandeling genomen. De opeenvolgende ministers van Justitie hebben zich altijd achter de voormalige topman geschaard, en zeggen dat onderzoek van onder meer de veiligheidsdienst AIVD hem vrijpleit. 

Verdonk

De verklaring van Van Huet, voormalig directeur van onder meer de Bijlmerbajes, is het meest uitgebreid. Hij noemt de namen van de elf deelnemers aan de reis, onder wie ex-minister Rita Verdonk. 'Op één der avonden is na het eten aan de bar gesproken over het gedrag van de toenmalige DG Vreemdelingenzaken de heer J. Demmink', getuigt hij. 'Als ambtenaren was het het zoveelste verhaal over de heer Demmink zijn escapades en bijzondere aandacht voor jonge jongens. Veel hogere ambtenaren moeten hiervan hebben geweten. Niemand durfde hierover openlijk naar buiten te treden. Dat stond gelijk aan ambtelijke zelfdoding naar mening van ondergetekende.'

Stomverbaasd

Vier andere deelnemers aan de reis zeggen desgevraagd dat ze niet weten of er in Engeland over Demmink is gesproken. De medewerkster zelf is 'stomverbaasd' over de verklaring. Ze kan zich 'niet herinneren of er tijdens de reis over de heer Demmink gesproken is'. Ze heeft ook nooit werkzaamheden 'voor of met de heer Demmink' verricht, laat ze weten.

De advocaat van Demmink, Harro Knijff: 'Het zijn aantijgingen in de categorie 'kwaadaardige borrelpraat'. Iets waarmee mijn cliënt helaas veelvuldig is geconfronteerd en die in verschillende integriteitonderzoeken steeds zonder enige feitelijke grondslag zijn gebleken.'

Tegen het Algemeen Dagblad spande Knijff dit jaar een procedure aan, nadat de krant eind vorig jaar publiceerde over vermeend kindermisbruik door Demmink in de jaren tachtig.

Update 13:25u: de notariele verklaringen

Verklaring Van Huet 17-5-2013

 

verklaring Molenkamp 17-5-2013

Zie De Volkskrant.

Alle berichten over Demmink.