Dublins drugsoorlog, met lijntjes naar Nederland

Vorige week werd Dublin plots opgeschrikt door twee afrekeningen in het criminele circuit. De Ieren vrezen dat dit de startschoten waren voor een bloedige drugsoorlog zoals die in de jaren 80 en 90 in Dublin plaatsvond. Wat is er aan de hand in Dublin?

Het is 1996 als het absolute dieptepunt van een jarenlange drugsoorlog in Dublin wordt bereikt: journaliste Veronica Guerin wordt doodgeschoten door twee mannen op een motor als ze in haar auto voor een stoplicht wacht. Guerin was door verschillende criminelen bedreigd, maar weigerde te stoppen met publiceren.

Dublin was op dat moment overspoeld onder een golf van drugscriminaliteit. In de late jaren 70 werd de heroïne een razendpopulaire drugs, ook in de Ierse hoofdstad. Verslaafden trokken door de stad, pleegden inbraken en overvallen om hun nieuwe shot te kunnen betalen.

Onderduiken in Amsterdam

De georganiseerde misdaad vierde ook hoogtij. Er werd volop gehandeld in drugs. Niet alleen in heroïne, maar ook in coke, xtc en wiet. Vanwege de Troubles waren er volop wapens aanwezig, en afrekeningen kwamen dan ook regelmatig voor.

Eind jaren 90 werden de criminelen in Ierland keihard aangepakt. Na de moord op journalist Guerin werd het Criminal Assets Bureau opgericht, dat verregaande bevoegdheden kreeg om het vermogen van criminelen af te pakken. Die besloten hun geld uit Ierland weg te sluizen, en doken zelf in het buitenland onder – niet zelden in Amsterdam.

Twee gewelddadige moorden

Lange tijd was het rustig in Dublin, maar vorige week werd op een boksevenement plotseling het vuur geopend. Daarbij kwam David Bryne, volgens de politie een doorgewinterde crimineel, om het leven. Twee anderen raakten gewond. Bekijk hieronder beelden die werden gemaakt tijdens de schietpartij.

Een paar dagen later werd opnieuw een man vermoord. De politie vermoedt dat het gaat om een represaille van de moord bij het boksevenement. Plotseling is de angst weer terug in Dublin: de politie patrouilleert door de straten, de broer van de vermoorde journalist Guerin stelt in The Guardian dat de aanpak van criminelen hopeloos faalt.

Volgens Britse media is de nieuwe drugsruzie ontstaan in september, tussen twee prominente criminele families: Die van Christy Kinahan en die van Gerry Hutch.

Witwasverdenking in Nederland

Kinahan (foto links) wordt neergezet als een buitenstaander, zonder nauwe contacten in de Ierse onderwereld. Hij zou het ‘vak’ zelf hebben geleerd, en wordt geportreteerd als een intelligente en welbespraakte crimineel. Hij spreekt vier talen, vloeiend, waaronder Nederlands. Hij zou in ons land bovendien verdacht worden van witwassen, en hij zat al eens in een Belgische cel.

De groep rond Kinahan zou contacten hebben met belangrijke leveranciers van cocaïne in Colombia. De organisatie wordt gezien als de belangrijkste cocaïnehandelaar in Ierland, en ook op het Europese vasteland hebben ze een dikke vinger in de pap.

Er zou bovendien een link zijn tussen de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Samir “Scarface” B. en een afrekening op een van de mannen van Kinahan. Mogelijk hadden de groepen van Scarfac en Kinahan flinke ruzie.

Hutch is oude bekende

Gerry Hutch (foto links) is wel een oude bekende. Hij was een van de hoofdrolspelers in de bloedige oorlog in de jaren 90, en liet zich interviewen door de vermoorde journaliste. Hutch heeft altijd ontkend dat hij in drugs heeft gehandeld, en zijn kinderen zitten niet in de criminaliteit. Maar de jongere leden van zijn organisatie zijn wel begonnen met de drugshandel.

Onderhandelingen op Schiphol

Volgens The Guardian hebben de Kinahan en Hutch in september met elkaar gesproken om te voorkomen dat er een oorlog tussen de twee groepen uit zou breken. Dat gebeurde op Schiphol, zo stelt de Britse krant. De twee zouden zich daar op hun gemak voelen, vanwege de scherpe bewaking.

Op de Amsterdamse luchthaven zou een “gentlemen’s agreement” zijn bereikt. Maar enkele weken na de gesprekken werd de neef van Hutch in Spanje doodgeschoten. De neef zou hebben gsproken met Interpol en de Spaanse politie.

Hutch ziet de aanslag op zijn neef als een schending van de overeenkomst, en zwoer wraak op Kinahan. De moord bij het boksevenement van vorige week wordt gezien als een aanslag op de groep van Kinahan. De man die enkele dagen later werd vermoord, was niemand minder dan de broer van Hutch.

‘Moord op broer zette kwaad bloed’

In Britse media wordt gesuggereerd dat Kinahan de overhand heeft: zijn organisatie heeft meer leden, grotere financiële mogelijkheden en meer wapens.

‘Maar onderschat de Hutch-organisatie niet’, aldus een bron in het criminele circuit. ‘Zij vechten voor hun leven, en zullen niet zomaar opgeven. Gerry Hutch heeft een groot crimineel netwerk, en de moord op zijn broer heeft kwaad bloed gezet bij veel mensen. Hij zou wel eens de steun van andere groepen kunnen krijgen.’