‘Duizenden bedrijven worden afgeperst’

Ieder jaar worden duizenden Nederlandse bedrijven afgeperst. Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van gegevens van MKB Nederland. De politie neemt jaarlijks slechts ongeveer tachtig gevallen van afpersing in behandeling.

Kinderen

Uit meerdere onderzoeken, onder meer van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC), blijkt dat ruwweg één procent van alle bedrijven te maken krijgt met afpersing. Dat betekent dat bestuurders en eigenaren van deze bedrijven veel te verduren hebben. Het MKB adviseert altijd aangifte te doen en de MLB-vertrouwenslijn te bellen. Een woordvoerder: ‘Als je eenmaal toegeeft, loop je het risico om er nooit meer van af te komen. (…) Ze dreigen met van alles, kakkerlakken in de sla bijvoorbeeld, of ze laten weten dat zij weten waar je kinderen wonen, dat is voor een ondernemer natuurlijk vreselijk. Het geeft een erg onveilig gevoel.’

Geen aangifte

Veel bedrijven durven geen aangifte te doen uit angst voor repressailes of imageschade. Ze boeken de betalingen af als een niet te vermijden kostenpost. Recent werden de Staatsloterij en winkelketen Jumboslachtoffer van (pogingen tot) afpersing. In 2002 was Ikea doelwit. Ook Albert Heijn werd slachtoffer, van een ontevreden medewerkster. Daders van deze afpersingen zijn opgepakt en veroordeeld.