Een ander slachtoffer van de vergismoord (VIDEO)

Hij ontdekte voor zijn deur het lichaam van zijn Ghanese buurman die per vergissing was geliquideerd. Vervolgens werd kickbokser Aziz Kallah in De Telegraaf aangewezen als het eigenlijke doelwit. Dat is nooit terecht gebleken. Ten slotte toonde het Openbaar Ministerie beelden van hem in tv-serie De Aanklagers.

Telegraaf

Aziz Kallah deed zijn verhaal donderdag in Het Parool. In januari vorig jaar trof hij de doorzeefde Ghanese bordenwasser Augustine Nyantakyi op zijn buik voor hun portiekflat op de Wolbrantskerkweg in Amsterdam-Osdorp. Hij had buiten net tientallen schoten gehoord.

De Telegraaf schreef dat de aanslag mogelijk bedoeld was voor ‘de bekende Marokkaanse kickbokser Aziz Kallah’. Die zou gelden als ‘ooit de beste vriend van de vorig jaar vermoorde oud-kickbokser Tarik el Idrissi’.

Andere doelwitten

De Telegraaf schreef niet dat de recherche twee andere mogelijke doelwitten in dezelfde straat had ontdekt: één van die twee was net zoals Nyantakyi zwart. En hij dook ook op in onderzoeken naar liquidaties opdook als dader én als doelwit.

Bescherming

Het is waar dat zijn vader in 2009 enige weken is gegijzeld maar Kallah zegt niets met de onderwereld te maken te hebben. Hij ging in paniek naar drie politiebureaus waar niemand zei te weten hoe zijn naam in de krant was gekomen. Een paar dagen later werd Kallah verhoord op het hoofdbureau. Van dat gesprek zijn opnames en te zien was op televisie in De Aanklagers dat Kallah in tranen om achtergrondinformatie vroeg. De recherche zei hem alleen bescherming te kunnen bieden als hij vertelde wie hem zou willen doodschieten. Hij had geen idee, ‘ik heb geen vijanden’, zegt hij.

De officier van justitie en de politierechercheur bleken zich voor de camera van De Aanklagers stoer te gedragen (zie onder).

De rechercheur zei in de televisiereportage:

Schop die goser eruit, joh.

De officier van justitie schamperde:

Dan ga je toch lekker naar huis, joh.

Problemen

Sinds de media-aandacht ondervindt Kallah problemen. Zijn ouders zijn verhuisd omdat ze per se weg wilden uit het huis aan de Wolbrantskerkweg. Kallah mag maximaal eens per maand bij hen op visite in hun nieuwe huis. Woningcorporatie Stad­genoot ziet zijn aanwezigheid als een gevaar voor de buren. Hij mocht niet meer vechten van de kickboksbond. ‘Ineens zag iedereen me als crimineel’, zegt hij tegen Het Parool.

Rectificatie

Advocaat Louis de Leon heeft de VARA gevraagd om de aflevering waar Kallah in verschijnt te rectificeren. De VARA heeft laten weten dat niet te zullen doen. Kallah spant nu mogelijk een procedure over de zaak aan.