Eis 12 maanden voor aanvallen scheids met mes

Tegen Wienood M., de man die in april een scheidsrechter zou hebben geslagen en aangevallen met een stanleymes, is dinsdag voor de rechtbank van Den Haag een gevangenisstraf van twaalf maanden geëist, waarvan vijf voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

Door @wesleymeijer

M. stond op 16 april te kijken bij de wedstrijd van het zoontje van een vriendin tussen de E-pupillen (8 tot 10 jaar) van Den Hoorn en Haaglandia. Het incident was aan het einde van de wedstrijd. M. liep het veld in en werd na het incident naast het veld overmeesterd, te zien op dit filmpje. Officier van justitie Nicolle Coenen achtte niet bewezen dat M. met het mes stak in de richting van de nek van de scheidsrechter. Ze vroeg vrijspraak voor poging tot doodslag. Wel vond Coenen bewezen dat het mes richting het gezicht van de arbiter ging: poging tot (zware) mishandeling.

Onder invloed

M. was tijdens de wedstrijd onder invloed van alcohol. Hij had de avond ervoor veel sterke drank genomen en verklaarde bij de politie weer te hebben gedronken op de ochtend van de wedstrijd, maar ontkende dat ter zitting. ‘Ik voelde me goed, kon recht lopen.’ In de politieauto was M. in slaap gevallen, tot verbazing van de voorzitter van de rechtbank. ‘Hoe kan dat? Na alles wat vlak daarvoor was gebeurd.’ M. antwoordde dat hij achterin een auto altijd in slaap valt.

Hij beweerde dat hij geen steekbewegingen richting de scheidsrechter had gemaakt, maar het mes alleen gebruikte om mensen van zich af te houden. De scheids zou juist op hem zijn af gekomen. Volgens hem hadden getuigen gelogen. Daarom irriteerde het hem dat er weinig videomateriaal in het dossier zat. ‘Iedereen filmde. Waarom zijn die beelden niet gegeven? Nu kunnen ze praten wat ze willen en ik zit hier.’ Uiteindelijk gaf M. toe spijt te hebben. ‘Vooral voor die kinderen. Ik ben dom geweest. Ik heb spijt voor de scheidsrechter dat we ruzie kregen. Het had niet morgen gebeuren.’ De scheidsrechter noemde de verdachte in zijn slachtofferverklaring een gevaar voor de maatschappij.

Lang strafblad

M. heeft een strafblad van 22 pagina’s, onder meer voor rijden onder invloed, en loopt bij Reclassering. Met die hulp komt M. naar eigen zeggen ‘geen stap verder’. Toch wil justitie dat M. naast een gevangenisstraf onder toezicht komt van Reclassering, begeleid gaat wonen, zijn drankverslaving laat behandelen en verplicht naar een psycholoog gaat. Ook moet, hij als het aan justitie ligt, een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van twee weken uitzitten.

Officier Coenen: ‘Justitie rekent M. zwaar aan dat hij de scheidsrechter aanviel met een mes op een veld met kinderen van tien jaar. Hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid, heeft moeite zich te verontschuldigen en doet zichzelf voor als slachtoffer. Hij was totaal ontremd, waarschijnlijk door alcohol.’ M.’s advocaat mevrouw Arslaner vroeg echter om ontslag van alle rechtsvervolging. M. had de scheidsrechter alleen geslagen, maar ‘cliënt heeft onder invloed gehandeld, in een impuls. Hij is ook slachtoffer en heeft hulp nodig.’

De rechtbank doet op 25 oktober uitspraak.