Eis: 83,5 jaar cel tegen 17 verdachten

Een officier van justitie van het landelijk parket heeft dinsdag bij de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen tot 10 jaar geëist tegen Frits B. en 16 andere verdachten, die terecht staan voor internationale cocaïnehandel en de overval op een vrachtwagen in Opglabbeek (B). Tegen Martien R., gewezen verdachte in de A73-zaak is zeven jaar geëist.

Hacken

In het megaproces eisten de officieren van justitie van het Landelijk Parket in totaal 83,5 jaar gevangenisstraf, waarvan 16 maanden voorwaardelijk. De verdachten vormden volgens het Openbaar Ministerie ‘een logistieke keten’ voor de invoer en het transport van cocaïne. Door computersystemen van havenbedrijven te hacken en pincodes te stelen konden containers in de haven van Antwerpen worden opgehaald. Ook werden containers met waardevolle lading zo uit de haven gestolen.

2012

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn gestolen containers teruggevonden, soms leeg, soms met een rottende lading. Het onderzoek begon in december 2012 met informatie dat twee van de verdachten een im- en exportbedrijf gebruikten om vanuit de haven van Antwerpen containers te ontvreemden met als doel daar zendingen cocaïne uit te halen. In de maanden die volgden kregen de rechercheurs meer en meer zicht op een netwerk dat cocaïnetransporten regelde voor anderen, bekend was in de havens van Antwerpen, Rotterdam en in Zuid-Amerika en kennis had van de Spaanse taal.

Opglabbeek

In het onderzoek zijn meermalen containers met cocaïne onderschept en in beslag genomen. De verdachten hielden in hun onderlinge contacten er rekening mee dat politie en justitie hen wel eens konden afluisteren. Over de telefoon spraken zij in versluierde taal en maakten gebruik van bijnamen en codes. Afspraken werden gemaakt op heimelijke plaatsen. In een half jaar tijd zijn honderden kilo’s cocaïne Nederland binnen gebracht.

Een Belgische vrachtwagenchauffeur werd op de openbare weg bij Opglabbeek overvallen met automatische geweren. De verdachten haalden cocaïne uit de container. In het onderzoek was ook Hagenaar Piet S. verdachte, maar tegen hem kwam de zaak niet rond.