Eis: tien jaar tegen Donald G.

Het Openbaar Ministerie heeft tegen Donald G. (foto) tien jaar gevangenisstraf geëist voor afpersing en witwassen. Tegen Hells Angel Harry S. was de eis zeven jaar cel. Zeven medeverdachten hoorden voorwaardelijke straffen tot drie jaar cel tegen zich eisen.

Woonboerderij

Volgens het OM is Donald G. schuldig aan afpersen van Remko van Lent, van twee handelaren in cocaïne en van drie antiekhandelaren. Hij zou een bedrag van 350.000 euro hebben geïnvesteerd in zijn woonboerderij in het Drentse Nieuw-Buinen. Hij zou 42.400 euro via zijn antiekbedrijf hebben witgewassen. 

Sociale leven

De officieren van justitie zien de groep als meedogenloze afpersers die mensen net zo lang uitknepen tot ze de meubels uit hun huis moesten verkopen en ook hun familie leegtrokken om te kunnen betalen. Erik B., verdachte van cocaïnehandel, raakte volgens het OM door de afpersingen ook zijn sociale leven kwijt: 'hij was voortdurend aan het duiken en aan het uitkijken of er niet een eng persoon voor de deur stond.'

Klepper

Opvallend was dat het OM de vermeende afperspraktijken ziet in een traditie die rond de eeuwwisseling door in Amsterdam Sam Klepper en John Mieremet is gevestigd. 'Donald G. en Harry S. maken onderdeel uit van een groep beroepscriminelen die hun activiteiten op afpersingen zijn gaan richten. Het waren Sam Klepper en John Mieremet die enkele jaren voor de eeuwwisseling het lumineuze idee kregen en hun activiteiten verlegden van handel in verdovende middelen naar afpersing van een ieder waarvan zij vermoedden dat er geld te halen viel.'

"Hulp"

Het Openbaar Ministerie beschreef ook de modus operandi van wat zij noemt een 'ingenieus afpersingsproces'. Michel G. zou zich bewust bij slachtoffers hebben gemeld om in kaart te brengen wat er te halen viel. Dan werd een probleem gecreëerd bij het slachtoffer of een feitelijk bestaand probleem aangegrepen. De “oplossing” voor het probleem is geen oplossing, het slachtoffer krijgt “hulp” aangeboden en levert “verplichtingen” op. Aldus de officieren van justitie.

Rolverdeling

Tussen de verschillende verdachten was er volgens het Openbaar Ministerie ook een kenmerkende rolverdeling die soms door elkaar heen liepen. Er zouden zes rollen te onderscheiden zijn: die van contact maker, vertrouwenspersoon, bemiddelaar, controleur, agressor en regisseur. Volgens Donald G. was er overigens helemaal geen sprake van afpersingen maar van zakelijke relaties en betalingen. Hij wees erop dat in het geval van Van Lent ook aantoonbaar geld naar Van Lent ging, ongeveer evenveel geld als in omgekeerde richting. Volgens het OM is er juist 2 miljoen weggehaald bij de Van Lents.

Kris J.

Opvallend is dat het Openbaar Ministerie in (de formeel verdachte Kris J.) geen afperser zag maar 'een pion' en kennelijk ook geen witwasser. Terwijl in het dossier te lezen valt dat J. een zeer groot geldbedrag bij Remko van lent heeft weggezet en toen hij dat terug wilde hebben tegen Van Lent dreigende taal uitte. Ook opvallend was dat een officier van justitie zich in het requisitoir uitliet over een buitenechtelijke relatie van een verdachte en het feit dat daarbij een kind was verwekt.

Komende weken krijgen de advocaten de tijd om hun pleidooien te houden. 

Alle berichten over de zaak.