Eis: vier jaar voor incident Halvemaansteeg

De officier van justitie in Amsterdam heeft woensdag vier jaar cel geëist tegen de Ier Gareth C. wegens poging tot doodslag en vuurwapenbezit, op 5 februari 2017 in de Halvemaansteeg bij het Amsterdamse Rembrandtplein.

Glock

C. zou daar met een doorgeladen pistool hebben geprobeerd een 27-jarige man die nepdrugs aanbood neer te schieten. C. ging daarna met zijn drie vrienden naar coffeeshop Smokey. Daar ontdeden ze zich van een Glock, een Walther en een schiet-sleutelhanger, die ze in prullenbakken gooiden. Kort daarna hielden agenten hen aan.

Geloofwaardig

De verdenking is voornamelijk gebaseerd op het slachtoffer van de bedreiging. Hij heeft erkend dat hij nepdrugs probeerde te verkopen en aangifte gedaan. De officier van justitie vindt zijn verklaringen geloofwaardig. De advocaten vinden het verhaal minder aannemelijk.

De getuige sprak er eerst over dat C. de trekker leek over te halen. Later vertelde hij dat C. het wapen doorlaadde en vervolgens richtte en de trekker overhaalde. Het wapen zou hebben geweigerd.

Op 6 juni heeft de rechtbank twee metgezellen van C. een Engelsman en een Ier, wegens wapenbezit veroordeeld tot 107 dagen celstraf. De derde werd door de rechtbank vrijgesproken.

Gareth C. is overigens op vrije voeten. Op 26 juli is de uitspraak.

Zie ook:

Ierse gangster voor rechtbank

‘Rembrandtplein-zaak geen moordpoging’

Drie Rembrandtplein-verdachten blijven vast