Endstra’s erfenis: zakenpartner moet uit onderneming

Klaas Hummel, de voormalige zakenpartner van Willem Endstra, mag het bedrijf dat de twee vastgoedhandelaren runden niet langer besturen. Hij is geschorst door de Amsterdamse Ondernemingskamer, nadat de erfgenamen van Endstra dat hadden verzocht.

Hummel was bestuurder van onder meer Museum Vastgoed Groep BV. Daarin zit het grootste deel van de erfenis die Endstra nalaat. De vijf kinderen en Toni van Hees, de vereffenaar van de erfenis, vinden dat Hummel een zooitje van het bestuur van de vastgoedgroep heeft gemaakt. Er komt nu een onderzoek naar het bedrijf.

Hummel wil niet genoeg betalen

Sinds de dood van Endstra in 2004 is er ruzie ontstaan tussen de aandeelhouders van het bedrijf. Hummel bezit 50 procent van de aandelen, de nabestaanden de andere helft. De nabestaanden willen hun aandelen graag aan Hummel verkopen, maar die zou daarvoor veel te weinig willen betalen.

Volgens de kinderen van Endstra heeft Hummel bovendien geen dividend uitgekeerd. Hij zou ook miljoenen van de BV naar een andere onderneming hebben overgemaakt en leningen hebben verstrekt die niet voordelig zijn voor de erfgenamen.

OM onderzoekt transactie

Het Openbaar Ministerie doet bovendien onderzoek naar een transactie van het bedrijf Go Planet, dat ook beheerd werd door Endstra en Hummel. Het bedrijf is verkocht door Hummel, maar mogelijk voor een veel te lagen prijs aan een vennootschap dat op naam stond van zijn voormalige vrouw. Later verkocht zij het weer door, en maakte 7 miljoen winst.

Hummels advocaat Cees de Tombe probeerde tijdens de zitting hard te maken dat de erfgenamen alleen de prijs van de aandelen proberen op te voeren, zodat ze met de verkoop een betere prijs krijgen, schrijft Vrij Nederland. Hummel heeft 18 miljoen geboden, maar de erfgenamen nemen met niet minder dan 27 miljoen genoegen.

OM wil 12 miljoen

De Ondernemingskamer bepaalde echter dat Hummel op z’n minst de indruk heeft gewekt dat hij zijn eigen belangen zwaarder liet wegen dan die van het bedrijf.

Uit de uitspraak bleek ook dat de Belastingdienst en het OM samen nog ruim 12 miljoen euro claimen uit Endstra’s erfenis. Endstra werd in 2002 bankier van de onderwereld gedoopt door een vertegenwoordiger van die onderwereld, John Mieremet, in een interview met De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie heeft de criminele aard van de onderneming ook bevestigd en ziet ook de erfenis als crimineel.