Foutje: geen aanhouding na dna-hit

De politie heeft maandagavond een 45-jarige man uit Den Bosch aangehouden omdat zijn dna bleek te passen bij dat van de dader van de verkrachting op 4 februari 1997 van een gehandicapte vrouw. Door een fout werd niet direct na de hit in 2014 een onderzoek gestart.

Geen onderzoek

De man kwam in beeld nadat er een match was gevonden met dna dat in 1997 is gevonden. Dat kwam omdat de verdachte in 2014 is veroordeeld voor een vermogensdelict en dna moest afstaan. Dat afgenomen dna leverde in juli 2014 een hit op in de dna-databank. De man is toen niet aangehouden voor deze zaak, omdat de uitkomsten van het dna onderzoek bij het Openbaar Ministerie en de politie niet goed zijn verwerkt. Er is daardoor toen geen actief onderzoek gestart. Wat er fout is gegaan en waarom er geen onderzoek is gestart terwijl de hit wel bekend was, wordt nu onderzocht.

Wegraken

Waarschijnlijk zat de fout in het wegraken van de papieren over de hit. Het OM laat weten dat:

… het proces rondom de verstrekking van DNA-rapporten is inmiddels aanzienlijk veranderd. De rapporten van het NFI worden tegenwoordig digitaal ingestuurd naar het Openbaar Ministerie en vervolgens door de DNA-administratie doorgezet naar de politie, de forensisch officier van justitie en eventueel naar andere parketten. Het risico dat rapporten het Openbaar Ministerie niet bereiken of onderweg kwijtraken is hierdoor kleiner geworden.

Op 20 juni 2016 is er naar aanleiding van de dna-match weer contact opgenomen met de politie Oost-Brabant. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch is daarop een onderzoek gestart naar aanleiding van het signaal van de politie dat er een dna-hit bekend was met een zedenzaak uit 1997. Uit het onderzoek is onder meer naar voren gekomen dat de nu aangehouden verdachte tussen 2014 en 2016 niet in aanraking is gekomen met politie en justitie. Er zijn ook geen dna-matches met andere zaken.

De man is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en die heeft de man in bewaring gesteld.