Gaat het goed met de taakstraffen?

Het Openbaar Ministerie bestrijdt deels de strekking van een bericht in het Algemeen Dagblad over de slechte uitvoering van taakstraffen. Volgens de krant is vorig jaar een kwart van alle taakstraffen vorig jaar vroegtijdig gestaakt of niet uitgevoerd.

Agressie

Duizenden veroordeelden laten niets van zich horen of worden tijdens hun werkstraf weggestuurd, bijvoorbeeld vanwege agressie. Volgens het AD kwamen 11.000 van de 42.400 taakgestraften er op één of andere manier onderuit, zo blijkt volgens de krant uit cijfers van Reclassering Nederland. Delinquenten laten bijvoorbeeld niets van zich horen na een oproep om aan de werkstraf te beginnen of ze reageren niet op de uitnodigingsbrief voor een intakegesprek bij de Reclassering.

De wet stelt dat een taakstraf binnen twee jaar moet zijn uitgevoerd. Volgens het AD blijkt uit informatie van het Openbaar Ministerie dat 7 procent van de opgelegde taakstraffen zelfs na twee jaar nog niet is opgestart. Driekwart is wel afgerond, 13 procent kreeg vervangende celstraf.

93%

Het Openbaar Ministerie ziet het anders. In Nederland worden jaarlijks 32.500 taakstraffen opgelegd, schrijft het OM. Van alle opgelegde taakstraffen wordt 93% succesvol uitgevoerd. Dit wil zeggen dat de uitvoering van de taakstraf wordt voltooid of omgezet in vervangende hechtenis. Het aantal succesvol uitgevoerde taakstraffen is de afgelopen jaren stabiel.

Van de 7% die niet succesvol is uitgevoerd, is bekend dat een deel vastzit in de gevangenis wegens een ander feit, overleden is of de strafoplegging nog niet onherroepelijk is, aldus het OM.

Taakstraffen kunnen niet voor alle delicten worden opgelegd. Verdachten van zedenmisdrijven en recidiverende verdachten kunnen geen taakstraf krijgen. De meeste (80%) van de taakstraffen wordt opgelegd door de rechter, 20 procent door het OM.