Geen extra onderzoek naar betaling kasteelmoord

De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft een verzoek tot extra onderzoek rond de vermeende betaling van een van de uitvoerders van de kasteelmoord, afgewezen. De advocaten van de mogelijke opdrachtgevers hadden gevraagd om extra onderzoek naar de 20.000 tot 30.000 euro die een van de uitvoerders zou hebben gehad.

De uitvoerder, Ronnie van Bommel uit Eindhoven, is inmiddels overleden. Familieleden zeggen dat hij na de moord een grote hoeveelheid bankbiljetten had. Het ging om ‘wel 20.000, misschien 30.000 euro’. Een paar maanden later overlijdt Van Bommel aan kanker. Zijn dna werd gevonden in het kasteel van slachtoffer Stijn Saelens.

Te laat ingediend

Het verzoek werd eerder al door de onderzoeksrechter afgewezen, omdat het te laat was ingediend. De advocaten gingen daarop in hoger beroep, maar ook toen werd het afgewezen. Daardoor komt er waarschijnlijk niet direct een onderzoek. De partijen kunnen in een latere fase van de zaak nog eens een verzoek indienen.

De advocaten kunnen ook in cassatie gaan. Ze hebben aangekondigd de onderbouwing van de uitspraak te bekijken, en op basis daarvan te beslissen of er daadwerkelijk in cassatie wordt gegaan.

Pak rammel

Het staat voor justitie vast dat Ronnie van Bommel de schutter is geweest. Zijn dna werd gevonden in de hal van het kasteel. Ook werd er een tweede dna-spoor gevonden, vermoedelijk van de tweede dader.

Door de Belgische justitie worden drie personen vervolgd. Het gaat om André en Peter Gyselbrecht, de schoonvader van Saelens en diens zoon, en Pierre S. worden gezien als opdrachtgevers. Gyselbrecht heeft toegegeven dat hij Saelens een pak rammel wilde laten geven. De eventuele betalingen zouden die verklaring tegenspreken.