Getuige blijft bij Demmink-verhaal

Voormalig directeur van de Amsterdamse Bijlmerbajes, Jacques van Huet, hield vrijdag onder ede vol dat een medewerkster van het ministerie van Justitie hem op een dienstreis naar Londen toevertrouwde dat ze wel eens voor toenmalig directeur-generaal Joris Demmink jonge jongens moest regelen voor seks. Maandag ontkende deze vrouw, eveneens onder ede, dat te hebben gezegd.

Door @Wim van de Pol

Interpretatie

Van Huet en een andere oud-gevangenisdirecteur legden hun herinnering aan het gesprek, tijdens een dienstreis naar Londen in 1992, vorig jaar in een notariële verklaring vast. Vrijdag zei Van Huet dat er wel interpretaties aan het gesprek in die verklaring staan. Zo spreekt die verklaring van 'Haagse pooiers'. Van Huet: 'Het kan heel goed dat dat een stukje eigen interpretatie is. Ik durf er niet op te zweren dat ze die woorden heeft gebruikt.'

Laaiend

Toen vorig jaar bekend werd dat de in 2012 gepensioneerde Demmink in 2013 lid zou worden van het bestuur van het Helsinki Comité Nederland was Van Huet daar 'laaiend' over, zo zei hij. Dat comité komt onder meer op tegen kindermisbruik. Van Huet: 'het maakte mij boos dat iemand met zo’n dubieuze reputatie in dit comité zou komen. Ik had mij in het verleden tien jaar lang ingezet voor dit comité.' Van Huet ontkende ten stelligste dat er sprake was van een in elkaar gezet verhaal om Demmink te beschadigen.

Veenbrand

Van Huet werkte in de jaren negentig op het ministerie van Justitie. Hij zegt dat af en aan vanaf begin jaren negentig geruchten en verhalen over kindermisbruik door Demmink de kop opstaken als 'een veenbrand'. Hij hoorde ook dat Demmink in Praag een bar bezocht die bekend stond om de aanwezigheid van jonge jongensprostituees.

Onjuistheden

De advocaat van Demmink benadrukte in de vraagstelling aan Van Huet dat deze feitelijke onjuistheden in zijn verklaring bij de notaris had gemaakt. Zo vergiste hij zich in de aanwezigheid van iemand tijdens de dienstreis. En ook in de functie die Demmink destijds had. Bovendien tekende de advocaat aan dat hij over het gesprek in de hotelbar in Londen sprak als 'borrelpraat' en 'privé-achtige verhalen'.

Het openbare getuigenverhoor is aangevraagd door de stichting De Roestige Spijker die klaarheid zegt te willen brengen in de kwestie-Demmink.

De rechter-commissaris besloot in verband met tijdgebrek het verhoor van de andere voormalige gevangenisdirecteur te verplaatsen naar 25 maart. 

Alle berichten over de zaak.