Getuigen: douanier bang en bedreigd

De van ambtelijke corruptie en invoer van cocaïne verdachte douanier Gertie V. (47) is de jaren vóór zijn arrestatie in maart 2016 ernstig bedreigd. Dat zeggen althans getuigen in zijn strafdossier dat Crimesite heeft ingezien. Er was een ontvoering in zijn straat, mogelijk was hij doelwit.

Door @Wim van de Pol

Het is 05.30 op de ochtend van 17 september 2015 als in een rustige straat in een nieuwbouwwijk van Rotterdam een man naar zijn auto loopt. Hij is klaar om naar zijn werk te gaan, maar hij zal daar niet arriveren.

Mannen stonden te wachten. Ze trekken hem in een busje en scheuren er vandoor. Een nachtmerrie voor deze argeloze Rotterdammer, maar het loopt relatief goed met hem af. Na enige benauwde uren staat hij bevend op een parkeerplaats in Delft. Na het tonen van zijn personalia waren de agressors overtuigd.

Ze hadden de verkeerde te pakken.

Let op

Gertie V. woonde met zijn gezin een paar huizen verderop in de straat. Hij weet niet dat een geheime sectie van de recherche al maanden geleden microfoons in zijn woning en zijn auto heeft geplaatst. De volgende avond tegen middernacht nemen die microfoons een gesprek op tussen Gertie en zijn vrouw. Een gesprek van mensen in angst. De echtgenote houdt het hoofd koel:

Het eerste wat me te binnen schoot was dat ze jou moesten hebben in plaats van hem, hij heeft ook zo’n zwarte auto, jij ook. (…) Als ze het al hier hebben gedaan gaan ze het hier niet nog een keer doen. Als ze het doen, dan doen ze het op je werk, dus let alsjeblieft op. (…) Weet je dan word je gewoon bang.

Uit de gesprekken maakt de recherche ook op dat V. soms geheimzinnige ontmoetingen heeft met onbekenden. ‘Kijk je wel uit?’ Geregeld klinkt het zo in de afgeluisterde gesprekken. ‘Doe je alsjeblieft voorzichtig’.

Zoeken

Een maand later luistert de politie een gesprek af tussen V. en zijn dochter. Ze is boos omdat V. en zijn vrouw een paar uur zonder telefoon ergens gingen wandelen en ze onbereikbaar waren. De dochter was met iemand met de auto naar hen wezen zoeken:

Ah papa kom op. Je was een uur lang weg. Je had geen telefoon bij je. Weet je hoe bang we waren? Misschien dat je ontvoerd was.

Cash

Gertie V. liet door een vriend 595.860 euro aan cash verstoppen in het huis van diens ex-vriendin. De recherche wist het. Twee dagen na dit gesprek met zijn dochter haalde de politie het geld op. De druk op Gertie V. en zijn vrouw neemt toe. Ze zien auto’s van rechercheurs in de straat.

Of zijn het ontvoerders?

Wat doe je?

Een paar weken later wordt een vrachtwagenchauffeur met zijn container ontvoerd in Mijnsheerenland. Gertie V. was de ambtenaar die deze container daags ervoor had vrijgemaakt. De recherche peilt hem uit in de buurt van de plaats waar de vrachtwagenchauffeur wordt vrijgelaten. Eventuele drugs in de container waren spoorloos. De recherche houdt er rekening mee dat er 2.000 kilo cocaïne in kan hebben gezeten.

Gertie V. en zijn vrouw fluisteren soms als ze in hun woning zijn.

‘Wat doe je?’, hoort de politie dochter op zeker moment aan moeder vragen als ze de kamer binnenkomt. Moeder haalt een laptop uit elkaar zodat ‘ze’ er niks op kunnen vinden.

De kinderen

Zo lopen spanningen op, klem tussen politie en bedreigers. Na de arrestatie in maart 2016 zegt een getuige aan de recherche:

Gertie heeft mij in vertrouwen verteld dat hij in de problemen zat en dat hij onder druk werd gezet. Deze mensen die hem bedreigden zouden ook aan zijn deur geweest zijn. Ze zouden hem zelfs dreigbrieven hebben gegeven.

De getuige zegt dit verhaal te vertellen om hem te helpen. Een andere vriend bevestigt het:

Ik weet dat Gertie een keer bij mij is gekomen met het verhaal dat hij een brief had gekregen en dat hij werd bedreigd. (…) Hij vertelde mij dat hij zich bedreigd voelde door deze brief. Volgens mij was dit de enige keer dat hij werd bedreigd. Ik heb er regelmatig naar gevraagd omdat het behoorlijk heftig was. Aan het einde van het jaar zei hij mij dat er geen vervolg meer op kwam. (…) Hij heeft mij verteld dat in de brief ook zijn kinderen werden genoemd. Zijn geboorteplaats werd genoemd en de geboorteplaatsen van zijn kinderen werden benoemd. (…) Wel heeft hij gezegd dat hij ergens aan mee moest werken. Anders zou er iets gebeuren met zijn kinderen.

Contante uitgaven

Een getuige verklaart dat V. bij de dokter liep wegens de stress. Dat hij soms met een knuppel op de bank sliep en dat hij erover twijfelde om naar de politie gaan. Hij deed het niet.

De FIOD legt Gertie en zijn vrouw nu vragen voor over contante uitgaven van tienduizenden euro’s en over geld dat ze naar Curaçao probeerden te smokkelen.

Ze maakten tot nu toe meestal gebruik van hun zwijgrecht. In één verhoor maakte Gertie V. zelf een enkele opmerking over ‘bedreigingen’. Hij vroeg daarna of de verbalisanten de indruk hadden dat hij sprak over dezelfde bedreigingen als waar de getuigen over hadden gesproken. Was dat niet zo dan?, vroegen de rechercheurs. Zijn advocaat adviseerde hem verder gebruik te maken van zijn zwijgrecht.

De laatste berichten over de overlappende drugsonderzoeken in de Rotterdamse haven en corruptieverdenkingen bij de Douane:

‘Oh dat weten jullie dus ook al’

Collega’s corruptie douanier wisten ervan

NN-man Chris blijft nog onbekend

Verdenkingen haven-corruptie breiden zich uit

Waarom de zaak van Henk E. een wespennest is