OM: bedrijf verkocht pgp’s aan criminelen (UPDATE2)

Het Team High Tech Crime van de politie heeft bij de actie die dinsdagavond werd gestart vier verdachten aangehouden in een onderzoek naar de verkoop van geprepareerde en versleutelde telefoons aan criminelen.

Witwassen

De landelijke eenheid van de politie zegt dat er doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden zijn geweest op elf locaties in Nederland. Er zijn (in het onderzoek 26Sassenheim) een 51-jarige man uit Huizen en een 66-jarige man uit Amsterdam aangehouden, die de politie beschouwt als hoofdverdachten, op verdenking van witwassen. Een 34-jarige man uit Amsterdam en een 24-jarige man uit Almere zijn ook aangehouden omdat zij de oudere mannen zouden hebben geholpen. Het verdachte bedrijs opereerde onder de naam PGP Safe.

Openbare weg

Volgens de politie leverde het bedrijf producten en diensten aan vooral criminele klanten. De verdachten leverden crypto-gsm’s: geprepareerde BlackBerry of Android smartphones waarmee alleen versleuteld kan worden gecommuniceerd. Deze telefoons verkochten zij voor gemiddeld 1.200 euro per stuk. De transacties vonden meestal plaats via cash-betalingen op de openbare weg, aldus de politie. Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen ervan de opbrengsten uit hun handel te hebben witgewassen.

Miljoenen

Er is beslag gelegd op de woonboerderij van een verdachte in Berkhout en een herenhuis aan de Amsterdamse Plantage Muidergracht. De woonboerderij heeft een geschatte waarde van 600.000 euro en het pand in Amsterdam heeft een geschatte waarde van 1,6 miljoen euro. De politie heeft  in totaal rond de twee miljoen euro cash geld en dertien voertuigen in beslag genomen, waaronder luxe modellen van Mercedes, Porsche en Audi. Er zijn  honderden mobiele telefoons aangetroffen (zowel Blackberry, – als Android-toestellen) en een grote hoeveelheid simkaarten, verder zijn er 57 bankrekeningen in Nederland bevroren. Gelijktijdig met deze doorzoekingen ging de FIOD naar binnen bij twee administratiekantoren om de boekhouding van de bedrijven van de verdachten in beslag te nemen. In het buitenland zijn er ook verschillende doorzoekingen gedaan.

34 onderzoeken

De politie zegt dat er vanaf 2014 zeker 34 Nederlandse opsporingsonderzoeken bekend zijn waarin de crypto-gsm’s, die de verdachten leverden, een rol spelen. Van deze onderzoeken gaat het onder meer om (poging tot) liquidaties en internationale, georganiseerde handel in verdovende middelen. Politie en justitie zeggen aanwijzingen te hebben dat de hoofdverdachten wisten dat hun producten en diensten vooral door criminelen bij dergelijke strafbare feiten werden gebruikt.

In april vorig jaar deed de politie invallen in het omvangrijke onderzoek 26DeVink naar het Nijmeegse bedrijf Ennetcom. Daarover zegt de politie:

Het heeft inmiddels al een schat aan informatie opgeleverd: er zijn zo’n 3,6 miljoen veiliggestelde berichten ontsleuteld. Het onderzoek naar de inhoud en bruikbaarheid van deze berichten is nog in volle gang.

Zie ook:

Zo kreeg de politie de pgp-sleutels in handen

‘Hooguit 90 pgp-berichten per gebruiker bewaard’

Politie heeft toegang tot 3,6 miljoen PGP-berichten (UPDATE)