‘Hack of niet, Silk Road-bewijs is geldig’

Een nieuwe wending in de juridische strijd rond de online zwarte marktplaats Silk Road, waar in onder meer drugs, wapens en huurmoorden werd gehandeld. Volgens de Amerikaanse justitie is het helemaal niet relevant hoe de FBI de servers van de website precies heeft gevonden, omdat de rechten van de eigenaar sowieso niet zijn geschonden. Daarom kan het bewijs dat op de servers is verzameld gewoon worden gebruikt in de rechtszaak.

Dat heeft de aanklager gezegd. De zaak concentreert zich op dit moment rond de servers, die in IJsland stonden. Silk Road had meerdere beveiligingsmaatregelen genomen waardoor het werd bemoeilijkt de locatie van de servers op te sporen.

Vond NSA de servers?

Daardoor bestonden vermoedens dat de servers zijn opgespoord door bijvoorbeeld de NSA, die de servers eerder gehackt zou hebben zonder gerichte aanwijzingen.

Daarnaast zouden de IJslandse autoriteiten niet op de hoogte zijn gesteld. De FBI heeft dat later wel gedaan, maar volgens de verdediging wil dat niet zeggen dat de servers toen nog niet doorzocht werden.

Advocaten schieten gaten in verklaring FBI

De FBI werd daardoor gedwongen om te vertellen hoe het de servers heeft opgespoord.  De inlichtingendienst zegt dat er een fout is gemaakt op de inlogpagina, waar het ip-adres van de servers stond als iemand ongeldige inloggegevens opgaf.

Eerder schoten advocaten van Ross Ullbricht, de vermeende oprichter van Silk Road, al gaten in dat verhaal. De geheime dienst maakt normaal gesproken bij dergelijke lekken een ‘traffic log’, waarin de informatie die van de server wordt verstuurd wordt vastgelegd. In deze logs is niets te vinden over een lek op basis waarvan de FBI de servers kan hebben opgespoord, zeggen de advocaten.

‘Bewijs gewoon geldig’

Justitie gaat helemaal niet in op deze verwijten, maar zegt nu dat het verhaal er niets toe doet. Het toont immers niet aan dat de servers met een illegale methode zijn opgespoord en daarom zou het bewijs nog gewoon geldig zijn in de rechtszaal. Daarnaast mag de FBI een server die niet in de Verenigde Staten staat, hacken zonder toestemming, aldus de aanklager. Daar zitten wel voorwaarden aan, maar omdat er een criminele website werd gehost zou dat geen probleem zijn.

De aanklager wil daarom weten hoe Ullbrichts privacy precies is geschonden, zodat kan worden vastgesteld of het bewijs daadwerkelijk ongeldig is.